Ruptura varicelor esofagiene – Cauza cea mai frecventă a melenei

0
329

Varicele esofagiene sunt angiopatii esofagiene sau boli vasculare ale esofagului. Apar mai mult la adulți și mai rar la copii. Cauzele varicelor esofagiene sunt hepato- și splenopatiile. Hepatita epidemică provoacă ciroza hepatica și duce la apariția varicelor esofagiene. Alte cauze sunt: insuficiența cardiacă, tromboflebita venoasă hepatica, hipertensiunea portală sau creșterea presiunii în vena portă. Această hipertensiune se produce din cauza cirozei hepatice provocată de hepatită, consumul excesiv de alcool sau de alte boli.

Esofagită, dureri retrosternale
Esofagită, dureri retrosternale

Varicele esofagiene sunt foarte fragile, se pot sparge sau fisura destul de ușor. Ruptura varicelor esofagiene apare din cauza mărimii și diametrului lor și datorită presiunii sângelui din acestea. Ruptura produce hemoragie care poate fi sub formă de hematemeză abundentă, iar o sângerare de acest fel pune în pericol viața. În multe cazuri această sângerare este ușoară dar permanentă ceea ce duce frecvent la apariția melenei și anemiei. Melena se caracterizează prin prezența sângelui nedigerat în scaun. În plus, materiile fecale vor avea un miros acid, aspect moale și lucios, iar culoarea neagră ca păcura. Dacă sângele este oxidat de acidul clorhidric gastric devine negru sau maro-închis. Când sângele este eliminat repede și este nedigerat, are culoarea roșiatică. Melena poate să apară la persoanele de toate vârstele și nu doar din cauza fisurilor varicelor esofagiene. Alte cauze sunt: înghițirea unui corp străin, ulcerul, infecțiile digestive cu Helicobacter, Candida, HIV, boala Crohn, leptospirozele, febra tifoidă, etc.

Citește și:  Cura cu tarate, remediu minune pentru organism
Varicele esofagiene, Foto: kolumbus.fi
Varicele esofagiene, Foto: kolumbus.fi

Pentru diagnostic medicul recurge la radiografie. Astfel el poate observa varicele esofagiene la pacient, conturul esofagului, faldurile membranei mucoase ale acestui organ, defectele acestuia sau anumite anomalii de la nivelul lui. Medicul va ține cont și de simptomele pacientului, de semnele bolii, pe care le va verifica prin diferite analize. Dintre aceste simptome fac parte: arsurile la stomac, disfagia, scaunele negre cu sânge, vărsăturile abundente, palpitațiile inimii, tensiunea arterială scăzută. Unii pacienți pot suferi de boli de inimă, cancer, hepatită, ciroză hepatică, etc. În acest fel medicul va stabili cu exactitate diagnosticul și va recomanda un tratament corespunzător. În primul rând va fi nevoie de spitalizarea bolnavului deoarece acesta are nevoie să urmeze o alimentație parenterală. Trebuie să fie așezat într-o camera bine aerisită în scopul prevenirii hemoragiilor la plămâni. Este posibil să fie necesară o gastrostomie deoarece unele hemoragii sunt oprite doar prin cauterizare chimică. De asemenea, tratamentul constă în administrarea de medicamente hemostatice pe cale generală. Uneori este nevoie de transfuzii de sânge și de aplicarea unei pungi de gheață pe stern sau pe regiunea epigastrică. Ruptura varicelor esofagiene poate duce la sângerare puternică, la esofagită cronică, iar dacă sângerarea nu este oprită la timp se produce șoc hemoragic și decesul pacientului.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.