Scanteioara este o planta anuala care provine din zona Marii Mediterane, are denumirea stiintifica de Anagallis arvensis si face parte din familia Primulaceae. Astazi scanteioara creste in toata lumea, mai laes in zonele de campie, pe pajisti, la poalele si pe colinele muntilor, si este cunoscuta si cu numele popular de ochisor sau scanteiuta. Multi observa aceasta planta in gradini si o considera o buruiana insa ea este mai mult decat atat, are proprietati importante.
Scateioara este o planta perena micuta, tulpina ei nu depaseste 30 cm, are radacina subtire si cu prelungiri ramificate ce se ancoreaza bine in sol. Din radacina porneste tulpina ramificata ce are de-a lungul ei multe frunze mici, sesile, opuse, de forma ovala si colorit verde-deschis si flori axilare si solitare, cu cinci petale roz-portocalii, cinci stamine, ovar si pistil, toate lung petiolate.
Fructul este in forma de capsula si adaposteste la interior mici seminte de culoare neagra. Perioada de inflorire a scanteioarei este din ultima luna de primavara pana in prima luna de toamna.
Aceasta planta este considerata otravitoare datorita unor substante toxice pe care le contine, de asemenea are gust amar si miros caracteristic. Conform cercetatorilor planta era folosita inca din Antichitate in cazuri de boli mentale. Astazi planta se foloseste doar la recomandarea medicului.
Se pare ca anumite parti ale ei – florile, fruzele si tulpina – contin vitamina C. Acestea se recolteaza in perioada de inflorire, cand partile ei aeriene sunt fragede. De asemenea planta a fost si este utilizata in medicina populara pentru proprietatile sale laxative, sedative, diuretice, diaforetice, analgezice si vindecatoare. Radacina sa contine anumite substante toxice si nu a fost pana in prezent deloc utilizata in scop medicinal.
Infuzia din scateioara se prepara astfel: se pune doar o jumatate de lingurita mica de planta uscata maruntita la 250 ml apa clocotita, se lasa la infuzat timp de 5-10 minute, se filtreaza si se administreaza cate putin in fiecare zi, doar 2 linguri de 3 ori pe zi. Acest tratament ajuta in boli de ficat, boli mintale, epilepsie, tuberculoza, boli de ficat, rinichi si vezica biliara, boli de piele cum este zona zoster sau herpesul.