Colagenul este un element special conceput pentru frumuseșe, care oferă beneficii pielii, oaselor, articulațiilor, unghiilor, dinților, organelor, sănătății intestinale și funcției cognitive. Colagenul este o proteină foarte importantă pentru organism, care îmbunătățește fiziologia pielii și are efect anti-îmbătrânire.
Ce colagen alegi?
Colagenul este cunoscut și cu denumirea de proteina frumuseții. Având în vedere faptul că această proteină tinde să fie redusă în mod natural de către organism, se recomandă suplimentele de colagen. Acestea înlocuiesc proteina naturală a organismului și contribuie la fermitatea și elasticitatea pielii.
Poți folosi colagen pudră sau capsule. Varianta pudră se poate adăuga în băuturi – în sucuri naturale. Varianta capsule se ia în doza recomandată de medic. Cea mai bună ar fi pudra naturală de colagen de înaltă calitate, care poate atenua declinul natural datorat îmbătrâniri. Se spune că producția naturală de colagen în corp scade cu o rată de aproximativ 1% pe an.
Există și variante de colagen cu vitamine și alți nutrienți care oferă și alte beneficii pielii și întregului organism. Cel mai bine este să se opteze pentru suplimente de colagen naturale, fără aditivi chimici și alte elemente artificiale, deci trebuie atenție în alegerea acestora produse.
Peptidele de colagen au mulți aminoacizi, care includ: alanină, glicină, leucină, acid glutamic, arginină, metionină, histidină, etc. În general colagenul are o structură unică și conține o cantitate ridicată de 3 aminoacizi: prolină, hidroxiprolină, glicină. Aceștia atrag alți aminoacizi și oferă pielii un aspect mai ferm, o rezistență mai bună, un plus de elasticitate.
Pentru rutina zilnică, ar fi indicat să folosești și alți nutrienți puternici, importanți pentru organism, cum ar fi:
- Vitamina C și E, biotină, riboflavină
- Magneziul, mangan, zinc
- Resveratrol, rutină.
Principalele 10 beneficii ale colagenului
Conform studiilor cercetătorilor, colagenul ajută pielea să fie mai sănătoasă și mai strălucitoare și în plus poate combate anumite afecțiunile ale pielii, cum ar fi celulita, eczemele, psoriazisul.
Beneficiile colagenului sunt:
- Întărește și revitalizează pielea
- Previne apariția ridurilor și a ridurilor de expresie, face tenul să aibă un aspect mai tânăr
- Îmbunătățește sănătatea ligamentelor, mușchilor și articulațiilor
- Face pielea să arate mai tânără și mai sănătoasă
- Are efect bun asupra unghiilor
- Ajută la întreținerea dinților și a oaselor
- Luptă împotriva efectului nociv al radicalilor liberi
- Ajută în tratamentul vergeturilor și al celulitei
- Previne îmbătrânirea prematură a pielii
- Are efect pozitiv asupra sistemului imunitar.
Suplimentele de colagen pot fi luate și de femei, dar și de bărbați. Ele sunt utilizate mai ales de femei, deoarece ele sunt mult mai atente la aspectul tenului, iar colagenul le ajută să prevină apariția semnelor îmbătrânirii.
Bărbații folosesc colagen pentru sinteza musculară. De pildă, cei care sunt pasionați de sport iau colagen pentru a promova sinteza proteinelor musculare, precum este creatina și astfel își cresc masa musculară.
În plus, colagenul ajută la reținerea masei osoase, la întărirea oaselor, deci la menținerea masei osoase și a rezistenței sistemului osos. Cu ajutorul colagenului se poate preveni slăbirea oaselor și osteoporoza. Colagenul este bun și pentru articulații, acest element menține articulațiile flexibile și sănătoase.
Alte aspecte importante despre colagen
Potrivit cercetătorilor, colagenul de pește (numit și colagen marin) este foarte bun și se absoarbe mai repede și mai ușor decât colagenul bovin. Acesta din urma este o proteină care apare în oase, cartilaje, pielea bovinelor. Colagenul marin este mai scump, se obține din pielea, solzii și înotătoarele peștilor și este utilizat de obicei în scop medicinal. Colagenul bovin este utilizat pentru organism, cu ajutorul lui pielea este mai elastică și mai tonifiată, unghiile mai rezistente, mușchii mai puternici, părul mai strălucitor, oasele și articulațiile mai sănătoase.
Colagenul marin menține sănătatea pielii, combate ridurile, protejează pielea de atacul nociv al radiațiilor ultraviolete (UV). Acest tip de colagen reduce și inflamația la nivelul intestinului, previne dezvoltarea bolilor sistemului digestiv și menține sănătatea gastrointestinală. Prin aportul de colagen se menține sănătatea unghiilor, acestea nu mai sunt fragile și nu se rup ușor. Colagenul are un aminoacid glicină care promovează un somn mai bun și mai sănătos. Glicina ajută și la construcția lanțurilor de ADN, la formarea de creatinină.
Alte surse naturale de colagen sunt: răcitura de oase, răcitura din pui și vită, răcitura din pește și crustacee. Prin urmare, dacă nu vrei să iei suplimente de colagen de la plafar, poți mânca piftie – acea mâncare din oase, care conține colagen și alte substanțe precum: calciu, zinc, fier, fosfor, mangan, magneziu, glucozamină, etc. Se spune însă că răcitura de oase nu are colagen pur, ea are și alți nutrienți.
Cert este că răcitura ajută la îmbunătățirea colagenului din oase, ligamente și articulații, deci merită introdus acest fel de mâncare în dietă, mai ales acum în sezonul rece. Răcitura poate conține desigur și carne, astfel acest preparat culinar va fi delicios. Răcitura se poate realiza din oase de vită, oase de porc, picioare de porc, pește; se fierbe foarte mult pentru a extrage nutrienții din oase și măduva acestora. Se poate condimenta cu ierburi aromate, usturoi și diferite legume – cartofi, ceapă.