Curmalele sunt dulci, delicioase, bogate în nutrienți (vitamine, minerale, antioxidanți, zaharuri), pot înlocui cu succes dulciurile. Data viitoare când vrei să mănânci ceva dulce, alege alimente sănătoase, cum sunt de exemplu curmalele. Ele sunt considerate de specialiștii nutriționiști super-alimente.
Află în cele ce urmează câte proprietăți benefice pentru organism au curmalele și care sunt avantajele pentru sănătatea corpului tău dacă consumi 3 curmale în fiecare zi.
Navigare rapidă în articol:
- Curmale uscate – proprietăți nutritive și beneficii
- Curmalele îmbunătățesc digestia, reduc riscul de cancer de colon
- Curmalele mențin sănătatea oaselor
- Curmalele sunt o sursă de energie pentru organism
- Curmalele conțin vitamina B6, care previne stresul și depresia
- Curmalele conțin potasiu, previn bolile cardiace
- Curmalele scad riscul de alergii sezoniere
Curmale uscate – proprietăți nutritive și beneficii
Curmalele uscate sau confiate se pot cumpăra din magazinele naturiste sau din supermarket-uri. Ele se păstrează în locuri uscate și întunecate, recomandat este să fie ținute la frigider. Aceste fructe sunt consumate în mod frecvent de persoanele care au o alimentație vegană și care folosesc curmalele în diferite preparate culinare, la salate, în amestecuri de cereale, la budinci și alte deserturi.
Principalele proprietăți ale curmalelor:
- Sunt o sursă de energie pentru organism; 100 g curmale au 314 kcal
- Conțin antioxidanți – mai ales polifenoli, carotenoide – care combat atacul nociv al radicalilor liberi
- Au vitamine din complexul B (tiamină B1, riboflavină B2, piridoxină B6), dar și vitamine A, C, D
- Au fibre dietetice în cantitate semnificativă; 100 g curmale au 8 g fibre dietetice insolubile
- Sunt bogate în zaharuri care oferă energie corpului
- Conțin acid linoleic, acid palmitoleic, acid linolenic, acid oleic
- Sunt bogate în minerale – potasiu, bor, fosfor, magneziu, fluor, fier, cupru, calciu, cobalt, zinc, sodiu, fosfor
- Au efect de creștere a nivelului de estrogen și au efect laxativ.
Curmalele îmbunătățesc digestia, reduc riscul de cancer de colon
Curmalele sunt bogate în fibre dietetice insolubile care mențin sănătatea sistemului digestiv.
Conform unui studiu recent, care apare pe cambridge.org, curmalele îmbunătățesc digestia, mențin sănătatea intestinelor. Specialiștii spun că este importantă alimentația bogată în fibre insolubile de natură vegetală, în prevenirea cancerului colorectal.
Curmalele mențin sănătatea sistemului digestiv pentru că sunt bogate în antioxidanți – polifenoli – dar și în fibre dietetice insolubile, care previn cancerul de colon. În plus fibrele ajută la eliminarea toxinelor, stimulează mișcările intestinului și normalizează frecvența scaunelor.
Rezultatele studiului arată că persoanele care consumă curmale în mod frecvent au sistemul digestiv mai sănătos, acesta funcționează mai bine. Prin consumul de curmale uscate se reduce riscul de cancer de colon.
Curmalele mențin sănătatea oaselor
Conform unui studiu realizat de un profesor de la Universitatea de Stat din North Dakota, prezentat pe ag.ndsu.edu, curmalele conțin o cantitate semnificativă de bor, care previne pierderile de calciu și menține sănătatea oaselor. Acest profesor spune că trebuie să ne menținem sănătatea oaselor pe tot parcursul vieții, să avem o alimentație bogată în nutrienți necesari sistemului osos.
Curmalele ajută oasele slăbite!
Dacă consumăm 3 curmale pe zi oferim corpului o cantitate de nutrienți care susțin sănătatea oaselor. Borul este un nutrient foarte important pentru oase, la fel ca magneziul și zincul. Borul se găsește în curmale uscate, dar și în stafide, alune, migdale, prune, mere.
Borul este necesar în catitate mică pentru sănătatea mușchilor și a oaselor. El ajută și în metabolismul calciului, magneziului și fosforului. Borul sporește atenția, îmbunătățește funcționarea creierului, ajută la producerea de compuși steroizi naturali în organism.
Potrivit unui alt studiu, prezentat pe tandfonline.com, curmalele au numeroase minerale care pot preveni osteoporoza. Acestea conțin fosfor, calciu, magneziu și potasiu, care întăresc oasele și ajută în combaterea și prevenirea osteoporozei. Dacă se consumă 100 g de curmale se oferă corpului 15% din mineralele necesare organismului.
Alte recomandări pentru menținerea sănătății sistemului osos sunt: aportul de calciu, de vitamina D, renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool, creșterea consumului zilnic de legume cu frunze verzi care au calciu și alte substanțe nutritive esențiale (ex.pătrunjel, broccoli, spanac), mișcarea și sportul.
Curmalele sunt o sursă de energie pentru organism
Curmalele au multe calorii, de aceea sunt sursă de energie pentru organism. Doar o cantitate de 100 g curmale conține 314 kcal. În plus, curmalele conțin multe vitamine, antioxidanți și minerale care oferă energie corpului.
Curmalele au multe zaharuri, mai ales dacă sunt confiate. Curmalele proaspete au 60% zaharuri, curmalele confiate au 70% zaharuri. Acest lucru explică de ce aceste fructe oferă multă energie organismului.
Cei care consumă 3 curmale pe zi oferă organismului, fructoză, glucoză, minerale (potasiu, magneziu, calciu, bor), vitamine, aminoacizi, fibre dietetice, care îmbunătățesc sănătatea organismului și oferă energie acestuia.
Potrivit unui studiu de pe ncbi.nlm.nih.gov, curmalele sunt recomandate persoanelor care fac sport, pentru că oferă energie și ajută în recuperarea organismului după antrenament. Rezultatele studiului au arătat faptul că aceste fructe au nutrienți foarte buni pentru sănătatea organismului:
- 44-88% zaharuri, un procent mare de carbohidrați
- 0,2-0,5% grăsimi
- 2,3-5,6% proteine
- 15 minerale, săruri minerale (ex. potasiu, bor, fosfor, magneziu, fluor, fier, cupru, calciu, cobalt, zinc, sodiu, fosfor și altele)
- O cantitate semnificativă de vitamine A, C, B1, B2, B6
- 6,4-11,5% fibre dietetice
- 0,5-3,9% pectină care are efect bun asupra sănătății.
Semințele și pulpa fructului reprezintă o sursă de acizi grași saturați și nesaturați. Semințele au 14 tipuri de acizi grași din care fac parte: acid linoleic, acid palmitoleic, acid linolenic, acid oleic.
Curmalele conțin vitamina B6, care previne stresul și depresia
Potrivit unui studiu de pe ncbi.nlm.nih.gov nivelul scăzut de vitamina B6 în organism este asociat cu simptomele de depresie. Studiul s-a realizat pe un număr de 140 de persoane, la care s-a observat că simptomele depresiei s-au agravat din cauza deficienței de vitamina B6.
Specialiștii în domeniul medical consideră că un deficit de vitamina B6 are și alte consecințe: duce la anemie, produce dureri de cap, vomă, piele solzoasă, amețeli, oboseală, dificultăți de memorie, vindecarea lentă a rănilor, căderea părului, mâncărime cutanată și altele.
Vitamina B6 ajută organismul să producă serotonină, norepinefrină care oferă o stare de bine și au efect bun asupra sănătății creierului.
Pentru a preveni stresul și depresia se recomandă consumul de 3 curmale pe zi, aceste fructe conțin o cantitate destul de mare de vitamina B6.
Această vitamină B6 are numeroase beneficii pentru organism și anume:
- Influențează în bine sănătatea mentală, a creierului, a sistemului nervos
- Este necesară pentru sănătatea creierului, pentru sinteza acizilor nucleici ADN, ARN ce conțin informații pentru regenerarea celulelor
- Îmbunătățește sănătatea fizică
- Ajută la absorbția proteinelor și a grăsimilor
- Activează anumite enzime ce susțin absorbția vitaminei B12
- Reduce simptomele sindromului premenstrual
- Ajută în tratamentul alergiilor, astmului, artritei.
Curmalele conțin potasiu, previn bolile cardiace
Conform unui studiu de pe ncbi.nlm.nih.gov, consumul de curmale reduce stresul oxidativ și nivelul trigliceridelor, de aceea s-a concluzionat că pot ajuta în prevenirea bolilor cardiace. Aceste fructe au proprietăți antioxidante bune pentru organism datorită concentrației de fenoli solubili.
Potrivit studiului consumul de curmale scade nivelul de trigliceridele serice. În ciuda conținutului mare de zaharuri, curmalele combat stresul oxidativ.
Curmalele au potasiu, acesta fiind un mineral care este important pentru sănătatea sistemului nervos, dar și pentru sistemul cardiac, el reglează ritmul cardiac.
Potasiul are multe beneficii:
- Previne atacul cerebral
- Alături de sodiu menține echilibrul de apă în organism
- Susține reacțiile chimice din celule
- Menține presiunea normală a sângelui
- Previne apariția hipertensiunii arteriale (deficitul de potasiu este un factor al hipertensiunii arteriale)
- Protejează toate sistemele organismului, deci și sistemul cardiovascular.
Conform unui studiu de pe pubs.acs.org, potasiul apare în curmale, scade tensiunea arterială, reduce bolile de inimă, riscul de accident vascular cerebral. Studiul a demonstrat că:
- Aceste fructe au zaharuri, fibre dietetice insolubile, acizi organici, minerale, vitamine.
- Prin conținutul de zaharuri, curmalele oferă energie corpului.
- Curmalele au numeroase minerale, printre care și potasiu, magneziu, calciu, fosfor.
Curmalele scad riscul de alergii sezoniere
Alergiile sunt produse de praf, polen, părul de la animale, arahide, înțepături de insecte, etc. Când apare o alergie, sistemul imunitar reacționează și dacă starea psihică este bună, organismul are putere mai mare să lupte împotriva factorilor externi. Principalele simptome cauzate de alergii sunt: umflarea feței, mâncărime pe piele, curgerea nasului, strănut, lăcrimare, tuse, crampe, diaree, umflarea buzelor, a ochilor.
Conform unui studiu realizat de cercetători, prezentat pe ncbi.nlm.nih.gov, curmalele mențin sănătatea organismului și scad riscul de apariție a inflamațiilor la pacienții cu alergii sozoniere.
Curmalele au fibre dietetice insolubile care sunt foarte importante pentru sănătatea organismului. Prin aportul de fibre, oamenii vor avea un risc mai scăzut de boli coronariene, de cancer de colon, de accident vascular cerebral, diabet, hipertensiune arterială, obezitate, boli gastro-intestinale.
Consumul de fibre dietetice este recomandat tuturor oamenilor. Un aport de fibre crescut poate scădea tensiunea arterială și nivelul de colesterol din sânge. De asemenea, consumul de fibre crește imunitatea organismului, reduce riscul de boli gastro-intestinale, ulcer duodenal, boală de reflux gastroesofagian, constipație, hemoroizi, diverticulită.
Specialiștii din China spun că alergia purpura anfilactoida se vindecă în 15 zile printr-un tratament naturist, care constă în aportul de 10 curmale roșii de 3 ori pe zi. Potrivit specialiștilor chinezi alergiile cauzate de polen, părul de la animale, soare, se pot agrava datorită stresului, depresiei, stărilor psihice rele care afectează negativ ficatul și slăbesc imunitatea organismului.