Care sunt categoriile și tipurile factorilor de risc cardiovascular și cum ne putem proteja de bolile cardiovasculare

0
33

În categoria factorilor cu risc cardiovascular intră cei care promovează dezvoltarea arteriosclerozei și care, la rândul ei, crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Tensiunea arterială și bolile cardiovasculare, Foto: ezele.ru
Tensiunea arterială și bolile cardiovasculare, Foto: ezele.ru

Unul din principalii factori de acest fel este tensiunea arterială ridicată. Când o persoană are hipertensiune arterială trebuie să facă tot posibilul să o reducă prin tratament corespunzător recomandat de medic. Doar printr-o terapie hipertensivă aplicată la timp și în mod corect se pot preveni problemele cardiovasculare, complicațiile acestora. La persoanele cu hipertensiune arterială inima pompează sângele în artere asupra pereților vaselor de sânge cu o presiune foarte mare. Acest lucru face ca inima să muncească mai mult, hipertensiunea fiind numită și ,,ucigașul tăcut”, deoarece nu dă simptome până nu apar complicațiile. Semnele de hipertensiune sunt: accelerarea pulsului, transpirația, durerile de cap, amețeala, tulburările de vedere, senzația de sufocare, durerile de cap. Principalii factori de producere a hipertensiunii sunt: obezitatea, stresul, consumul mare de sare, de cafea, ceai, anumite medicamente. Pentru tratament se administrează medicamente hipertensive, se schimbă stilul de viață (sedentar), se evită anxietatea și supărarea, stresul și excesul de sodiu și stimulenți, se renunță la fumat, alimente grase și băuturi care au cofeină. Hipertensiunea arterială se produce la persoanele care suferă și de sindrom metabolic. Acesta este un factor de risc al bolilor cardiace și vasculare, al bolilor coronariene, a infarctului miocardic, bolii arteriale periferice, nefropatiei, accidentului vascular cerebral, retinopatiei. Potrivit medicilor, femeile sunt mai predispuse la hipertensiune arterială decât bărbații.

Nivelul crescut de colesterol în artere, Foto: web-salud.blogspot.com
Nivelul crescut de colesterol în artere, Foto: web-salud.blogspot.com

Nivelul crescut de colesterol în sânge este un alt factor de risc cardiovascular. Creșterea colesterolului și a trigliceridelor în sânge poate duce la obezitate și diabet, dar și la boli cardiovasculare. Colestrolul și trigliceridele sunt grăsimea din corpul uman. Un stil de viață necorespunzător, sedentar, fumatul, obezitatea, alimentația bogată în grăsimi pot cauza creșterea nivelului de colesterol din sânge. Este foarte importantă menținerea greutății corporale în limitele normale, deoarece doar așa se poate preveni obezitatea și bolile cardiovasculare.

Bolile de inimă (fibrilația atrială și aritmiile) sunt factori de risc cardiovascular, au devenit cauze de deces la astfel de pacienți, în ultimii ani. Cele mai afectate sunt persoanele în vârstă. Printre bolile cardiovasculare se numără și apoplexia, boala arterială periferică, boala coronariană și desigur atacul de cord și hipertensiunea arterială.

Diabetul , Foto: champreviews.com
Diabetul , Foto: champreviews.com

Un alt factor de risc cardiovascular este diabetul. Complicațiile acestei boli sunt foarte grave și includ arteroscleroza obliterantă, afecțiunile coronariene. Prima este o complicație vasculară, se formează plăci ateromatoase în intima arterei mijlocii (deci apar modificări ale intimei arteriale), astfel aceasta se îngroașă, se produce necroză, depunerea de lipide și colesterol. De asemenea, se îngustează lumenul și se poate produce ocluzie la arterele coronare. Dacă apar astfel de leziuni arteromatoase se reduce capacitatea vaselor de a iriga normal zonele periferice. Micșorarea lumenului arterei produce dureri anginoase și insuficiență circulatorie. Afecțiunile coronariene sunt din cauza fumatului excesiv, superponderabilității, hiperglicemiei, hipertensiunii arteriale, hipercolesteromiei.

Citește și:  Vezi ce alimente cuprinde dieta pentru recuperarea dupa gripa, raceala si consum de antibiotice

Obezitatea poate fi o cauză a bolilor cardiovasculare. Majoritatea oamenilor obezi au probleme ale metabolismului glucidic, disfuncții la insulină, un nivel crescut de trigliceride și colesterol în sânge. Cu cât greutatea corporală este mai mare cu atât riscul de boli cardiovasculare crește. Obezitatea poate fi cauza hiperlipidemiei, bolilor vezicii biliare, dificultăților de respirație, gutei, osteoartritei, bolilor coronariene, cancerului, durerilor de spate, tulburărilor de reproducere hormonale, sindromului de apnee în somn, bolilor digestive, bolilor de articulații și bolilor sistemului respirator. Persoanele obeze suferă de dureri de articulații, au stimă de sine scăzută, au mobilitatea limitată, suferă de stres emoțional și de depresie.

Fumatul este un alt factor de risc cardiovascular, a devenit cauza directă sau indirectă a unui procent de aproximativ 25% din decesele din ultimii ani. Fumătorii au o rată de mortalitate mult mai mare decât nefumătorii (s-a estimat că ar fi în procent de cel mult 80%). Fumatul a fost asociat cu bolile cardiovasculare. Nicotina schimbă compoziția sângelui, reduce oxigenarea acestuia. La fumători capacitatea sângelui de a furniza țesuturilor oxigen scade cu până la 10%. În plus, fumatul deteriorează sistemul cardiovascular, poate crește riscul de hipertensiune arterială, angină, infarct miocardic și alte boli. Substanțele toxice din țigări ajung în sânge și sunt răspândite la celule iar acest lucru ,,otrăvește” treptat organismul. Arterele își pierd elasticitatea, se îngustează, apare hipertensiunea arterială și bolile coronariene, crește riscul de accident vascular cerebral și hemoragie cerebrală. Specialiștii spun că fumătorii au hipertensiunea arterială mult mai mare decât nefumătorii, la ei vasele și arterele sunt îngustate din cauza nicotinei, iar ritmul cardiac și cantitatea de monoxid de carbon este mai mare datorită fumatului. Angina este o boală frecvent dezvoltată la fumători deoarece la aceștia apar spasme vasculare la arterele coronare. Renunțarea la fumat este obligatorie dacă se dorește prevenirea bolilor cardiovasculare.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.