Menopauza reprezintă sfârșitul fecundității, iar faptul că ovarele nu mai funcționează are efecte asupra organismului. Principalele semne care arată că o femeie este deja la menopuză sunt: oprirea sau lipsa menstruațiilor, bufeurile de căldură, durerile mamare. Specialiștii în domeniul medical recomandă lecitina pentru reducerea manifestărilor menopauzei și mai ales suplimentele naturale din lecitină. Acest derivat din soia poate ameliora senzațiile bruște de căldură care apar din cauza menopauzei dar și instabilitatea emoțională.
La menopauză femeia nu mai este fecundă deoarece în corpul ei au loc anumite schimbări și nu mai produce estrogeni. Majoritatea femeilor nu dau atenție acestui lucru decât în momentul când au stări neplăcute de disconfort accentuat, transpiră foarte mult îndeosebi în timpul nopții, au bufeuri de căldură, uscăciune vaginală și nu mai au ciclu menstrual.
De ce apar bufeuri de căldură? Astfel de stări sunt create prin deficitul de estrogeni, sunt mai mult sau mai puțin accentuate, diferă de la o femeie la alta, în funcție de organismul fiecăreia, pentru că femeile sunt diferite. Estrogenii au acțiune asupra organelor genitale, asupra sânilor și asupra sistemului nervos central. Potrivit medicilor, bufeurile de căldură pot fi provocate și de stres la femeile care sunt la menopauză, iar pentru ameliorarea lor trebuie să se evite situațiile stresante (pentru că acestea fac stările de căldură să fie mult mai intense și mai neplăcute). Unele femei pot avea bufeuri mari pe fond de stres și nervozitate, ele simt că transpiră foarte mult, că se înroșesc puțin la față, că au palpitații și o stare de rău accentuată. Pot avea de asemenea și stări de nervi, tulburări neurologice, deranj la stomac și dureri la nivelul acestuia. Pentru prevenirea și combaterea valurilor de căldură se recomandă lecitina din soia, pentru că are substanțe nutritive importante pentru normalizarea tulburărilor hormonale și anume:
- acizi grași esențiali polinesaturați
- colină
- inozitol
- substanțe din complexul B.
La menopauză apar transpirații nocturne și stări de insomnie. Astfel de transpirații pot fi chiar intense la unele femei și de aceea ajung să se trezească din somn pentru că au lenjeria de corp umedă. Disconfortul creat este foarte neplăcut pentru că apar și dereglări ale somnului, iar uneori și stări de insomnie. Dacă se manifestă în mod frecvent este afectată viața persoanei respective pentru că ea va fi nervoasă în timpul zilei din cauza oboselii acumulate. Odihna este foarte importantă pentru sănătatea organismului și a sistemului nervos, dacă este tulburată se suferă de insomnie, iritabilitate, anxietate. Somnul nu mai este liniștit și odihnitor din cauza menopauzei și astfel în timp se pot dezvolta anumite dezechilibre psihice. Din păcate insomniile afectează și starea de dispoziție a femeii, aceasta se simte slăbită, fără putere, are stări de somnolență, dureri articulare și chiar îi scade memoria, capacitatea de atenție și de concentrare. Lecitina este eficientă în combaterea acestor stări pentru că îmbunătățește atenția, memoria și concentrarea.
La menopauză apar dureri articulare și o scădere a tonusului organismului.
Deficitul de estrogeni la menopauză poate produce scăderea tonusului organismului și apariția durerilor de articulații. Pentru combaterea acestor stări trebuie evitată viața sedentară. Se recomandă o alimentație sănătoasă care să cuprindă și lecitină de soia mai ales că aceasta poate reduce ateroscleroza, îmbunătățește activitatea hepatică și renală, poate intesifica metabolismul și reduce nivelul de colesterol din sânge.
Menopauza provoacă uscăciune vaginală. Acest simptom de uscăciune a mucoasei vaginale este cauzat de un nivel prea scăzut de estrogeni. Astfel de hormoni sunt importanți pentru lubrifierea și menținerea sănătății țesuturilor vaginale.
Lecitina din soia ajută și la reducerea greutății corporale, pentru că stimulează metabolismul și ajută la descompunera grăsimilor. Medicii consideră că lecitina previne acumularea de grăsime în ficat și facilitează detoxifierea ficatului. Mare atenția la ce alimente alegeți pentru un aport de lecitină din organism! Evitați soia modificată genetic!
Sursele naturale de lecitină sunt:
- polenul de albine
- gălbenușul din ou
- alunele
- peștele
- fulgii de ovăz
- cerealele integrale.
Cele mai eficiente sunt suplimentele naturale cu lecitină din soia care se comercializează în farmaciile naturiste și pot fi în diferite forme: granule, capsule, extract, pudră. Nu trebuie consumat mai mult de 30-50 mg de lecitină/ zi.