Pinul în medicina tradițională, pentru o viață lungă și sănătoasă

0
1290

Pinul este un simbol al vieții, un arbore din familia coniferelor, care are proprietăți vindecătoare. De la pin se folosesc în medicina populară: acele și mugurii, scoarța interioară și rășina, în ameliorarea unor afecțiuni cunoscute, ca remedii pentru alergii, răceală, tuse, infecții ale sinusurilor și ale tractului urinar. În plus, pinul are o energie pozitivă care oferă oamenilor sănătate.

Navigare rapidă în articol:

  1. Energia pinului oferă oamenilor sănătate
  2. Ceaiul din ace de pin
  3. Scoarța de pin
  4. Rășina de pin

1. Energia pinului oferă oamenilor sănătate

Toți oamenii ar trebui să cunoască proprietățile vindecătoare ale unor copaci, cum este de exemplu pinul și bradul. Acest arbore – pinul – apare în păduri și parcuri și are un efect benefic prin energia sa asupra sănătății oamenilor.

Mulți oameni de știință consideră pădurea ca fiind un bun remediu pentru tratamentul unor afecțiuni și boli, mai ales al celor psihice. S-a demonstrat efectul bun pe care îl au copacii asupra oamenilor. Plimbările în pădure sunt liniștitoare, relaxante, îi fac pe oameni mai fericiți. Cu ajutorul copacilor oamenii pot scăpa de stres, depresie, tensiuni nervoase, anxietate.

Pinul poate fi unul dintre arborii care te fac să te simți mai relaxat și să te bucuri de aerul curat. Pădurile de pini și de brazi sunt vindecătoare, oferă energie benefică asupra corpului uman și o răcoare plăcută.

Despre pin s-a spus că are o energie bună, care:

  • Ameliorează depresia și anxietatea
  • Tonifică organismul
  • Oferă claritatea gândurilor
  • Întărește intuiția
  • Elimină stresul și oboseala.

Efectul de vindecare al pădurilor de pin și de brad se simte rapid, imediat ce faci o drumeție printre copaci. Despre arbori în general se știe că au capacitatea de a elimina energiile negative și de a oferi o stare de bine.

2. Ceaiul din ace de pin

Acest preparat naturist este un adevărat medicament, este foarte bun pentru consolidarea imunității și prevenirea bolilor respiratorii, răcelii și bolilor bronșice.

Ceai din ace de pin – Proprietăți și beneficii pentru sănătate:

  • Are o cantitate semnificativă de vitamina A și C
  • Ceaiul de ace de pin oferă necesarul de vitamina C pentru o zi
  • Ceaiul este un bun remediu în caz de tuse, răceală, febră, dureri în gât, congestie nazală
  • Are efect diuretic și deci ajută la eliminarea excesului de lichid din organism
  • Ceaiul se folosește și pentru eliminarea secrețiilor bronșice; se recomandă inhalarea de aburi de ceai de pin pentru eliminarea flegmei din plămâni; se poate pune în apa pentru tratament și cimbru proaspăt
  • Îmbunătățește vederea prin conținutul de vitamina A
  • Are carotenoide și antioxidanți, care previn cataracta și reduc stresul oxidativ al sistemului ocular
  • Ceaiul îmbunătățește sistemul circulator, previne anemia, afecțiunile respiratorii.

Oamenii din zonele montane obișnuiesc să bea ceai din muguri de pin primăvara și toamna pentru consolidarea rezistenței organismului, creșterea imunității.

Ceai din ace de pin – Mod de realizare: 

  • Se adaugă o lingură de ace de pin la o cană de apă clocotită și se lasă la infuzat timp de 10 minute
  • Se strecoară, se adaugă o linguriță de miere și se bea
  • Se poate combina și cu ceai de mentă astfel efectul este și mai bun în tratamentul răcelii
  • Ceaiul de ace de pin se poate combina și cu puțin cardamom și scorțișoară; aceste ingrediente au proprietăți expectorante, antimicrobiene, antiinflamatorii, elimină congestia nazală, pulmonară, a sinusurilor.
Citește și:  Portocalul salbatic (Citrus aurantium) si proprietatile fructelor sale cu gust amar

Acest ceai nu este recomandat femeilor însărcinate.

Foarte bun pentru sănătatea organismului este și siropul din muguri de pin, care se poate face foarte ușor acasă. Acest produs se poate cumpăra și de la plafar. Acele și mugurii de pin se culeg primăvara.

Vezi aici un video cu 4 tipuri de ceaiuri din ace de la 4 arbori – pin, molid, cedru, brad:

3. Scoarța de pin

Despre scoarța de pin (partea interioară) s-a spus că este comestibilă, bună pentru gătit. Are aromă de pin, dar nu este o aromă foarte puternică. Este vorba despre scoarța de culoare deschisă, care este în interior, nu acea coajă lemnoasă de la exterior.

Scoarța se taie în fâșii subțiri și apoi se pune la uscat o perioadă de timp. Cel mai ușor se usucă lângă un foc, bucățile se prind aproape de foc, pe un suport din fier. După ce s-au uscat complet, se macină și se obține o făină, care se utilizează la gătit. Pulberea de scoarță de pin are 500 kcal/kg. Fâșiile din scoarță de pin se pot prăji în ulei și se pot consuma apoi ca cipsurile de cartofi.

Făina din scoarță de pin se folosește pentru prepararea pâinii în regiunile Peninsulei Scandinave. Este un produs apreciat îndeosebi de oamenii care au un regim alimentar vegan.

Vezi aici un video cu pâinea realizată din făina de scoarță de pin – Pettuleipä:

Scoarța de pin se poate folosi și ca remediu pentru durerile musculare. Se fierbe în apă clocotită și se aplică sub formă de cataplasme pe zonele dureroase. Apa se poate folosi pentru spălarea picioarelor, pentru ameliorarea durerilor.

De la unele specii, scoarța se infuzează în vin pentru a fi folosită în tratamentul durerilor articulare. De pildă, acest preparat se face în China, se folosește vin roșu. Este un remediu din medicina tradițională chineză.

4. Rășina de pin

Rășina de pin este tare la exterior și moale la interior – lichidă  – deci trebuie colectată cu mare atenție. Nu trebuie să aibă insecte, pământ, polen, mucegai sau murdărie. Eventual, rășina se poate încălzi într-un vas și apoi se filtrează printr-o sită deasă. Ea se păstrează în borcane din sticlă, are efect medicinal până își pierde aroma caracteristică.

Rășina are proprietăți antimicrobiene și poate fi un remediu bun pentru rănile pielii, sau pentru zonele afectate de înțepăturile produse de așchii. Este apreciată și pentru efectul vindecător asupra pielii în caz de mușcături de insecte.

În medicina populară, rășina se folosește în doze foarte mici pentru uz intern, are efect expectorant intens. Este utilizată mai ales pentru uz extern, în calmarea inflamațiilor și durerilor de articulații.

Specialiștii recomandă utilizarea rășinii pentru uz extern pentru răni și înțepături, astfel:

  • Se amestecă rășina cu ulei de măsline (în cantități de 1:2) și se adaugă și ceară de albine
  • Acest amestec se realizează într-un vas de metal, la foc mic, pentru a se topi ingredientele
  • Se păstrează amestecul în borcane din sticlă (capacul se închide după ce preparatul este rece) și se folosește când este necesar.

Vezi aici un video cu recoltarea scoarței de pin:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.