
Pelinul dulce – Artemisia annua – ar putea fi un leac împotriva noului coronavirus, spun cercetătorii. Planta ar trebui testată în continuare pentru a afla eficacitatea ei, dar și posibilele efecte secundare, mai spun experții. Un studiu prezentat în Journal of Ethnopharmacology analizează compușii din această plantă și potențialul lor antiviral SARS-CoV-2. Află în acest articol proprietățile și beneficiile pentru sănătate ale acestei plante medicinale, care crește în țara noastră.
Navigare rapidă în articol:
1. Pelinul – Proprietăți și beneficii pentru sănătate
Pelinul dulce este o plantă cu frunze verzi-cenușii, care au pe suprafața lor perișori albi, mătăsoși. Această plantă medicinală crește în țara noastră, pe terenuri virane sau pe câmpuri și este cultivată de oameni și în grădini.
Despre pelinul dulce, cercetătorul Costel Vânătoru spune că „este betadina de altădată a românilor„. Compușii activi din pelin sunt: uleiul esențial, lignanii, flavonoizii, acizii fenolici și lactonele sesquiterpenice.
Tratamentele orale cu pelin (ceai, infuzie) sunt de scurtă durată, ele nu se fac mai mult de 14-21 zile, apoi se recomandă o pauză de două săptămâni.
Despre pelin, dr. Cătălin Luca (medic specialist în fitoterapie) spunea că: „planta tratează afecțiunile gastro-intestinale, dezinfectează rănile și arsurile, combate problemele ginecologice„. Acest medic explica anumite tratamente și anume:
- Spălături vaginale cu ceai sau infuzie de pelin și spălături ale tractului urinar
- Aplicarea a 10 picături de ceai de pelin în nas, în fiecare nară, la persoanele care suferă de răceală, pentru ameliorarea simptomelor
- Utilizarea pelinului la pacienții cu afecțiuni de ficat și rinichi
- Folosirea de comprese cu ceai de pelin pentru tratamentul și dezinfectarea rănilor, arsurilor, plăgilor; ceaiul este un bun remediu chiar și în cazuri de opăreli cu lichide fierbinți sau arsuri de orice fel.
Pelinul are aplicații terapeutice, datorită proprietăților sale deosebite:
- Antivirale, antiinflamatorii, analgezice, diuretice
- Antiparazitare, carminative, tonice digestive
- De stimulare a apetitului, a digestiei și altele.
Ceaiul de pelin este destul de amar, dar sănătos pentru organism
Ceaiul de pelin se realizează astfel:
- Se folosesc frunzele și tulpinile uscate de pelin
- Se adaugă o linguriță de plantă la 250 ml apă fierbinte
- Se lasă să stea 3 minute, apoi se strecoară
- Se adaugă o felie de lămâie și puțină miere pentru un gust mai dulceag și puțin aromat.
Ceaiul se bea cu înghițituri mici, înainte de a mânca. Este suficient să bei o cană de ceai pe zi, timp de 2 săptămâni.
Foarte eficientă este și infuzia din rădăcină de pelin.
Beneficiile ceaiului de pelin:
- Combate infecțiile, afecțiunile ficatului și cancerul
- Este un excelent diuretic natural, elimină toxinele din organism, previne infecțiile, curăță rinichii și vezica urinară
- Calmează migrenele și durerea de cap
- Este eficient în tratamentul bolii Crohn, reducând simptomele
- Scade febra, ameliorează tusea (chiar și în caz de bronșită sau pneumonie), îmbunătățește starea bolnavilor de răceală și gripă
- Ameliorează starea generală proastă și ajută la detoxifierea organismului
- Tratează afecțiunile gastrice, balonarea, flatulența, gastrita ușoară, indigestia, are proprietăți carminative
- Reglează tranzitul intestinal
- Este eficient în tratamentul icterului, hepatitei și tuberculozei (se recomandă infuzia de rădăcină de pelin)
- Vindecă rănile și arsurile (previne infectarea acestora) – se aplică local sub formă de comprese cu ceai sau infuzie de pelin
- Compresele cu ceai de pelin sunt eficiente și în tratamentul hemoroizilor și a candidozei
- Are proprietăți tonice, îmbunătățește pofta de mâncare
- Previne dezvoltarea cancerului de esofag
- Elimină viermii și paraziții intestinali
- Consolidează imunitatea organismului.
Decoctul din pelin
Acest preparat ajută în tratamentul insomniei, migrenelor și durerilor de cap. Se aplică comprese cu decoct pe frunte.
De asemenea, decoctul de pelin este un bun remediu în caz de probleme ale pielii: arsuri, răni, tăieturi, plăgi, opăreli. În astfel de suferințe ale pielii ajută și infuzia de pelin sau chiar aplicarea de pansamente cu frunze de pelin proaspete, care au fost în prealabil puțin presate ori strivite.
Vezi aici un video despre pelin:
2. Pelinul – Studii ale cercetătorilor
Cercetătorii din China au descoperit că medicamentele cu pelin, eficiente împotriva malariei, ar putea fi bune și în tratamentul coronavirusului.
Ei au precizat că anumite simptome ale malariei se aseamănă cu cele produse de noul coronavirus. S-au referit la principalele manifestări clinice ale malariei, respectiv la frisoane, transpirații, stări febrile, anemie, splenomegalie. Simptomele timpurii ale noului coronavirus sunt: oboseală, febră, tuse uscată, frisoane și altele, care sunt similare malariei.
De asemenea, ei au precizat și necesitatea diagnosticării corecte și administrarea unui tratament corect pentru astfel de boli. În opinia lor, aceste lucruri sunt foarte importante, deoarece sursa infecției și căile de transmitere ale malariei și ale noilor pneumonii coronariene sunt diferite.
În cazul pneumoniei coronariene, perioada de incubație este de 1-14 zile. În cazul malariei, perioada de incubație depinde de tipul acesteia, este de 13-15 zile (malaria vivax) și de 7-12 zile (malaria cu implicații în sfera ovariană).
Studiile cercetătorilor continuă pentru a analiza efectele secundare ale plantei, nu doar eficiența sa.
Pelinul are acțiune analgezică și ajută în consolidarea imunității organismului. Prin folosirea lui sistemul imunitar devine mai puternic și deci poate să lupte împotriva virusurilor, bacteriilor, infecțiilor.
Pelinul are efect antioxidant și antiîmbătrânire.
Proprietăți antivirale ale pelinului
Conform unui studiu de pe NCBI, pelinul dulce are acțiune antivirală și este un medicament sigur ce poate fi utilizat în tratamentul malariei.
Artemisinina este o pulbere realizată din frunzele de pelin. Aceasta este utilizată ca medicament antimalaric și ca remediu în afecțiuni similare, cum este febra.
Despre artemisinină, cercetătorii au spus că se distribuie rapid în fluxul de sânge și ajunge astfel la toate organele corpului. Ea poate reduce concentrațiile inflamatorii de citokine (care produc hiperinflamații și la pacienții grav bolnavi de COVID-19).
Artemisinina scade fibroza postinflamatorie și previne anumite complicații la plămâni și alte organe, la pacienții de COVID-19. Cercetătorii continuă studiile despre această plantă, care în opinia lor ar putea fi un leac împotriva noului coronavirus.
Contraindicații:
Aproximativ 35% din uleiul esențial din pelin are și o substanță toxică numită tujon, care nu trebuie administrată în exces. Această substanță tujon excită sistemul nervos.
Planta nu trebuie administrată la gravide sau femeile care alăptează, dar nici la persoanele care au afecțiuni grave ale sistemului nervos sau afecțiuni cardiace. Infuzia de pelin nu se aplică pe piele la persoanele care suferă de dermatită de contact.
Vezi aici un video despre beneficiile ceaiului de pelin: