Cedrul siberian – Proprietăți unice și beneficii pentru sănătate

0
2

Cedrul siberian are denumirea științifică Pinus sibirica și este unul din cei mai apreciați arbori din Siberia, un simbol al sănătății, vitalității și longevității. Calitățile vindecătoare ale cedrului siberian sunt cunoscute de secole, în medicina populară. Toate părțile componente de la cedru sunt utile; ele sunt folosite la realizarea unor preparate medicinale și chiar medicamente. De la cedru se folosesc acele, mugurii, cojile de nuci, rășina, nucile în sine.

Navigare rapidă în articol:

  1. Lemnul de cedru siberian
  2. Rășina de cedru siberian
  3. Uleiul de cedru siberian
  4. Nucile de cedru siberian
  5. Acele de cedru siberian

1. Lemnul de cedru siberian

Despre lemnul de cedru siberian se spune că are puteri vindecătoare. În Rusia, unii oameni poartă talismane din lemn de cedru, care sunt agățate la gât cu un șnur. Talismanele îmbunătățesc starea generală de sănătate și pot ajuta la vindecarea multor boli.

Despre lemnul de cedru se spune că “are calități deosebite, poate influența sentimentele și calitățile umane. Cine poartă o bucățică de lemn de cedru ca talisman poate deveni mai bun, mai talentat și mai norocos.”

Lemnul de cedru este folosit la fabricarea mobilei și a instrumentelor muzicale.

Scoarța de cedru are proprietăți imunostimulatoare excelente și antiseptice puternice. Este folosită în medicina populară pentru că îmbunătățește metabolismul, activitatea sistemului nervos și consolidează imunitatea organismului.

2. Rășina de cedru siberian

Rășina de cedru are proprietăți bactericide, antiinflamatoare, de regenerare celulară, grăbește vindecarea rănilor, leziunilor și ameliorează ulcerele purulente. În Rusia este folosită ca medicament, respectiv pentru realizarea unor unguente vindecătoare în tratamentul afecțiunilor dermatologice.

Balsamul de rășină de cedru ajută la curățarea corpului și consolidarea imunității organismului. Rășina de cedru siberian are efect de purificare la nivel celular și de regenerare celulară, îmbunătățește starea de sănătate și oferă un plus de energie și vitalitate.

Vezi aici un video din timpul iernii, din taigaua siberiană, în apropiere de Lacul Baikal, despre colectarea rășinii de cedru, după ce în prealabil a fost îndepărtată zăpada:

3. Uleiul de cedru siberian

Uleiul din nuci de cedru siberian este un produs unic, ecologic, bogat în nutrienți, foarte gustos și sănătos:

  • Conține o cantitate mare de vitamine A, B, D, E, F
  • Are de 5 ori mai multă vitamina E decât uleiul de măsline
  • Are de 3 ori mai multă vitamina F decât uleiul de pește
  • Conține acid linoleic, gadoleic, linolenic, stearic și oleic
  • Minerale – cupru, fier, fosfor, iod, zinc.

Proprietăți și utilizări ale uleiului de cedru siberian:

  • Consolidează imunitatea și sănătatea organismului
  • Scade nivelul de colesterol din sânge
  • Are efect antiseptic, antiinflamator, antiviral, ajută la vindecarea rănilor, arsurilor, afecțiunilor cutanate
  • Curăță plămânii, normalizează activitatea tractului gastro-intestinal
  • Ameliorează simptomele create de ulcerul duodenal
  • Detoxifică și elimină metalele grele din organism
  • Ajută în tratamentul ulcerului stomacal, psoriazisului, neurodermatitei
  • Este bun în cazuri de răceală
  • Îmbunătățește circulația sângelui și activitatea creierului
  • Previne îmbolnăvirea organismului
  • Elimină oboseala cronică, combate anemia
  • Previne răceala, oferă protecție solară
  • Crește performanțele fizice și mentale
  • Hrănește și menține sănătatea părului
  • Oferă strălucire podoabei capilare și elimină mătreața
  • Reduce durerile de spate, poate fi utilizat în masaj
  • Îmbunătățește starea de spirit
  • Crește longevitatea și previne îmbolnăvirea de cancer.

Cei care au folosit ulei de cedru au spus că starea lor de sănătate s-a îmbunătățit.

Citește și:  Usturoita (Alliaria petiolata), planta medicinala cu aroma de usturoi

Datorită vitaminei E, uleiul de cedru este folosit la realizarea preparatelor cosmetice, pentru îngrijirea pielii.

În medicina populară se folosește și tinctura de cedru sau decoctul de cedru care au proprietăți bune pentru organism.

Vezi aici un video despre uleiul de cedru:

4. Nucile de cedru siberian

Nucile se formează în conurile de cedru și au un gust aromat, datorită elementelor active pe care le conțin. Nucile de cedru se consumă crude, au valoare nutritivă ridicată, deoarece au în compoziția lor:

  • Rășini, acizi grași polinesaturați
  • Proteine bogate în aminoacizi
  • Vitamine A, B1, B2, B3, D, E, F
  • Magneziu, cupru, iod, fosfor, mangan, fier, cobalt.

Nucile de cedru se culeg toamna și iarna, se consumă proaspete. Nucile se păstrează foarte bine la frigider sau char la congelator, pentru că la căldură devin râncede. Nucile păstrate în coajă pot ține și un an.

Pasta din nuci de cedru (realizată din pulbere de nuci și miere) se folosește pentru consum în medicina populară deoarece:

  • Are proprietăți nutritive și energetice, combate anemia (creată de deficitul de fier)
  • Are efect calmant asupra sistemului nervos
  • Îmbunătățește elasticitatea vaselor sangvine și previne formarea plăcilor de aterom pe artere
  • Scade nivelul de colesterol din sânge
  • Grăbește vindecarea rănilor dacă se folosește pentru uz extern
  • Ajută în ameliorarea simptomelor produse de gută și artrită reumatoidă
  • Are efect bun în cazuri de ulcer gastro-duodenal
  • Crește longevitatea, combate atacul nociv al radicalilor liberi
  • Consolidează sistemul imunitar al organismului și previne dezvoltarea cancerului.

Laptele din nuci de cedru este recomandat în calmarea simptomelor produse de ulcerul stomacal, de răceală, boli de rinichi sau ateroscleroză. Această băutură naturală calmează tusea, este indicată în cazuri de răceală și afecțiuni respiratorii.

Vezi aici un video despre modul de realizare al laptelui din nuci de cedru:

5. Acele de cedru siberian

Acele de cedru au proprietăți bactericide, antiinflamatorii, susțin metabolismul și îmbunătățesc imunitatea organismului. Conțin numeroase elemente active: vitamina C, tanin, rășină, uleiuri esențiale, provitamina A sau caroten, aminoacizi, oligoelemente.

Infuzia din ace de cedru este recomandată în cazuri de răceală, boli de inimă, afecțiuni respiratorii. Este folosită și în inhalații, are efect benefic asupra tractului respirator. Poate ajuta în calmarea durerilor ce sunt produse de reumatism, boli de articulații, sciatică. Infuzia se recomandă pentru uz extern; băile cu infuzie de ace de cedru calmează durerile de cap și nevrozele.

Și decoctul din ace și muguri de cedru are efect antiinflamatoriu și antiseptic; ajută la eliminarea secrețiilor tractului respirator. Acest preparat este indicat și în cazuri de tuberculoză. De asemenea, decoctul de ace și muguri de cedru este un bun remediu pentru bolile rinichilor și ale vezicii urinare, se folosește în apa de baie.

Tinctura din ace de cedru are efect analgezic și antiinflamator, ameliorează durerile cauzate de artrită, reumatism, osteocondroză, gută. Se realizează din 5 linguri de ace de cedru și 0,5 l vodkă. Se pun aceste ingrediente într-un borcan din sticlă, se lasă la macerat timp de 7-9 zile, apoi se poate consuma în doză redusă sub formă de picături.

S-ar putea să te intereseze și articolul: Pinul în medicina tradițională pentru o viață lungă și sănătoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.