De ce nu este bine să uităm de protecția solară pe timpul verii

0
61
De ce nu este bine să uităm de protecția solară pe timpul verii

Protectia solara este una dintre principalele preocupari vara, in jurul careia se nasc cele mai multe ingrijorari. Insa nu numai vara ar trebui sa ne protejam impotriva razelor daunatoare ale soarelui, ci pe tot parcursul anului.

Razele ultraviolete sunt de trei tipuri: UVA, UVB si UVC. Razele UVA sunt cele mai puternice, acestea fiind responsabile pentru principalele probleme pe care soarele le poate cauza, intrucat ataca straturile inferioare ale pielii, modificand activitatea celulelor. Ridurile, imbatranirea prematura, pierderea elasticitatii pielii, aparitia alunitelor sunt doar cateva din efectele negative ale acestor raze. Cel mai important si de temut este, insa, aparitia cancerului de piele.

Razele UVB sunt mai scurte decat cele UVA. Acestea sunt responsabile de arsurile de la nivelul pielii. Datorita razelor UVB ne bronzam, intrucat acestea produc colorarea melaninei, care este de fapt o reactie de aparare a pielii impotriva soarelui. Intensitatea acestor raze este de o mie de ori mai mica decat in cazul razelor UVA, insa si ele pot duce la aparita cancerului de piele.

Razele UVC, ultimul tip de raze, sunt inofesnive, intrucat nu penetreaza stratul de ozon. Acestea ar fi, insa, extrem de periculoase daca ar reusi sa faca acest lucru.

Pe timpul verii este esential sa acordam o atentie sporita pielii, intrucat razele soarelui sunt mai puternice, iar protectia solara este esentiala. Pentru a alege produse care ne pot proteja eficient, este necesar sa stim exact ce cautam de la un astfel de produs. In primul rand, acesta trebuie sa ne protejeze impotriva razelor UVA, care sunt, dupa cum am vazut, cele mai puternice. Pana acum cativa ani, cremele erau create doar pentru a proteja pielea de razele UVB.

Protectia impotriva acestor raze se obtine numai cu ajutorul produselor care au la baza filtre minerale. Din pacate, majoritatea contin la baza filtre chimice, care dau o falsa senzatie de protectie, ajutand pielea sa nu se arda. Nu ne pot proteja, insa, impotriva aparitiei cancerului de piele. Din contra chiar, in urma cercetarilor s-a constat ca ele produc radicali liberi, maligni, “incurajand” aparitia cancerului. Filtrele minerale sau mineralele naturale actioneaza ca un strat protector la nivelul pielii. Printre acestea se numara dioxidul de titan si oxidul de zinc.

Factorul de protectie este, de asemenea, important, mai ales daca aveti pielea sensibila si nu vreti sa suferiti arsuri grave. Produsele cu factor de protectie mai mic de 15 nu mai reusesc sa ne protejeze impotriva razelor UV. Cu cat aveti pielea mai deschisa la culoare cu atat sunteti mai predispusi la arsuri solare. Factorul de protectie inseamna numarul de minute inmultite cu 10, adica o crema cu factor de protectie 30 ar trebui sa va protejeze pielea pentru 300 de minute.

Citește și:  Cele mai trendy coafuri din par impletit in anul 2013

protecția solară pe timpul verii

Exista si uleiuri si unturi care contin factor de protectie natural. Acesta este destul de mic, de obicei sub 10. Untul de shea, untul de cacao, uleiul de masline sunt doar cateva exemple. Nu este recomandat sa le alegeti pe acestea pentru protectia solara deoarece au indicele de protectie foarte mic.

Nu este suficient sa folositi o crema cu factor de protectie ca sa fiti feriti de orice pericol. Este important sa tineti cont de anumite reguli care sunt esentiale pe timpul verii. Nu este recomandata expunerea la soare intre orele 11-16, cand razele UV sunt extreme de puternice. Cremele de protectie se aplica cu generozitate odata la 20 de minute si ori de cate ori iesiti din apa, chiar si cand produsul “promite” sa fie rezistent la apa, intrucat efectul ii este puternic diminuat. Purtati palarii pentru a va proteja de insolatie si ochelari, intrucat ochii pot suferi in urma expunerii la soare.

Chiar daca razele UV nu sunt la fel de puternice ca si vara, protectia solara nu trebuie neglijata nici iarna. Zapada reflecta razele solare, intesificandu-le puterea. De aceea, este indicata folosirea unei creme cu factor de protectie pe zonele care intra in contact cu soarele.

Nu uitati de protectia solara a copiilor! Pielea copiilor este mult mai sensibila decat cea a adultilor, acestia avand nevoie de o atentie speciala pentru a-i proteja de soare. Copiii isi petrec majoritatea timpului din vacanta de vara afara, la joaca. Este important, insa, ca parintii sa respecte intervalul orar in care copilul se poate juca afara, intre orele 11-16 soarele fiind prea puternic chiar si cand sunt protejati.

Pentru a le oferi o protectie eficienta, copiii trebuie imbracati in haine din tesuturi care permit pielii sa respire (in, bumbac), deschise la culoare pentru a nu atrage razele soarelui. De asemenea, capul lor trebuie protejat cu o palarioara pentru a nu face insolatie.

Soarele are si partile lui bune. Ne-am obisnuit sa ne speriem de el, insa, daca respectam anumite reguli pentru protectia solara, acesta poate avea si efecte benefice asupra corpului nostru. Razele ultraviolete contribuie la producerea vitaminei D in organism care ajuta la absorbtia si fixarea calciului si fosforului. Vitamina D promoveaza capacitatea de aparare a organismului, avand un rol important in imunitate. Lumina soarelui ne face mai putin predispusi la depresie si la insomnie si amelioreaza unele boli de piele.

Soarele ne poate fi si dusman si prieten, alegerea este numai a noastra. Cu o expunere corecta si o protectie solara adecvata, razele soarelui pot fi benefice pentru organismul nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.