Rodul-pamantului (Arum maculatum), planta otravitoare folosita in homeopatie

0
2733
Rodul-pamantului (Arum maculatum), planta otravitoare folosita in homeopatie

Rodul-pamantului este o planta perena care creste in Europa in salbaticie in regiunile cu paduri umede mai ales cele de fag, la poalele muntilor sau la altitudini de pana la 1600 m. Are denumirea stiintifica de Arum maculatum si face parte din familia Araceae.

Aceasta planta erbacee are radacina cu numeroase prelungiri subtiri, tulpina este dreapta, creste in plan vertical si are lungimea de pana la 30 cm. Din radacina subterana cresc direct frunzele care au petiol lung si un colorit verde-inchis. Florile de la rodul-pamantului sunt mici si unisexuate, cresc intr-o inflorescenta sub forma tubulara care are un rol de protectie de factorii de mediu.

De asemenea ea mentine temperatura normala pentru flori, iar coloritu ei este in nuante verzui-galbui sau usor rosiatice. Inflorescentele sunt polenizate de insecte, acestea sunt prinse o perioada de timp ca intr-o capcana in interiorul formei tubulare. Fructele sunt de forma unor stiuleti de culoare rosu-aprins sau portocaliu. Cand sunt crude au o nuanta vernil, la maturitate insa, dupa coacere devin rosii, au forma rotunda si marimea boabelor de mazare.

rodul pamantului

Toate partile acestei plante sunt otravitoare dar mai ales radacina si fructele. Planta se foloseste doar in scop terapeutic pentru proprietatile ei antitusive si antireumatice care se datoreaza substantelor active de tipul: glicozide, amidon, ulei volatil, saponine, leroina si altele. Avand in vedere aceste componente se intelege de ce planta este un bun remediu in cazurile de reumatism si afectiunile cailor respiratorii, in calmarea tusei uscate si spasmodice.

Citește și:  Fii victorioasă în lupta cu răceala!

Infuzia din frunzele de la rodul-pamantului este cel mai folosit preparat in tratamentul tusei, afectiunilor stomacale si bolile de plamani. Daca se manipuleaza direct aceasta planta intotdeauna mainile trebuie spalate cu apa si sapun neutru. Planta se foloseste doar la recomandarea unui medic specialist deoarece este destul de toxica si poate provoca iritatii la nivelul pielii sau membranele mucoase.

La nivelul gurii iritatiile dau senzatia de arsuri, furnicaturi, duc la imposibilitatea de a vorbi in mod normal si de a manca. Astfel de intoxicatii pot aparea si la animalele ierbivore. Acestea sunt atrase de fructele plantei de culoare rosie si gustul lor dulceag insa dupa un timp ele vor suferi de arsuri in gura, stari de greata si voma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.