Amigdalele joacă un rol important în apărarea organismului atunci când funcțioanează normal, au acțiune de stopare a bacteriilor și virusurilor care intră în organism prin intermediul gâtului.
Inflamarea repetată a acestor țesuturi limfatice poate avea consecințe mari asupra organismului. Se ajunge la boli respiratorii, deformarea craniului, boli renale, cancer de amigdale. Amigdalitele cronice apar după multe amidalite acute și sunt provocate de infecțiile cu streptococul betahemolitic de grup A.
Tinctura de echinaceea
Tinctura de echinaceea este un bun remediu împotriva infecțiilor căilor respiratorii superioare, Poate fi folosită în tratamentul răcelii, gripei, guturaiului, amigdalitei, febrei. Are efect benefic asupra sistemului imunitar al organismului, crește rezistența corpului împotriva infecțiilor, grăbește procesul de recuperare al bolnavilor aflați în perioada de convalescență, previne complicațiile septice care pot să apară la nivelul pielii, sau recidivele respiratorii, ale unor afecțiuni urinare, erupții la nivelul mucoaselor sau ale țesutului cutanat.
Sovârful
Sovârful este o plantă medicinală care este utilizată în medicina populară în tratamentul afecțiunilor respiratorii: amigdalite, tuse, viroze, otite, tuse spastică, rinofaringite, astm. De asemenea planta are proprietăți digestive este un leac pentru tulburările tractului gastrointestinal, enterocolite, gastrite, colopatii fermentative, dar și pentru afecțiunile urinare, infecțiile urinare, colicilor renale și în general pentru afecțiunile provocate de diferite infecții. Are denumirea științifică Origanum vulgare.
Salvia
Salvia ajută în tratamentul amigdalitei, astmului, laringitei, stimulează eliminarea secrețiilor ce apar în cazuri de rinofaringosinuzită. Salvia are acțiune antispastică, carminativă, sedativă, antisudorală, antiinflamatoare, relaxantă, cicatrizantă, antiseptică, bacteriostatică.
Este un bun remediu în tratamentul afecțiunilor vasculare, reumatismului, asteniei neuropsihice, anxietății, depresiei, diabetului zaharat, gingivitei, enterocolitei, colecistitei, stomatitei, afecțiunilor ginecologice. Pentru vindecarea amigdalitei se face gargară cu infuzie din salvie. Acest preparat se poate realiza din frunzele de salvie în combinație cu flori de mușețel, astfel rezultatele vor fi și mai bune în ameliorarea simptomelor.
Spirulina
Spirulina în combinație cu cătina ajută la consolidarea sistemului imunitar al organismului. Datorită elementelor active ale acestor produse naturale se pot combate afecțiunile respiratorii, amigdalita, faringita, laringita, etc. Cătina crește rezistența organismului, vindecă anemia, are numeroase vitamine (A, B, C, E, P), carotenoizi, acizi grași esențiali, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, fier.
Cătina
Un produs foarte bun ce conține extract de cătină și alte plante este Echinavit C. Acesta este foarte eficient pentru vindecarea amigdalitei. Este un amestec de cătină, fructe de măceș, roiniță, echinaceea, semințe de in, frunze de zmeur, de aceea conține numeroase minerale și vitamine A, B1, B2, C și E.
Are proprietăți de stimulare a imunității, vitaminizante, remineralizante, de combatere a infecțiilor virale, a răcelii, gripei, amigdalitei, anemiei, a atacului nociv al radicalilor liberi (ce predispune la numeroase boli în organism).
Nalba mare
O altă plantă medicinală recomandată pentru tratamentul amigdalitei este nalba mare. Poate fi folosită mai ales în cazuri de amigdalită pultacee și abcese dentare deoarece are efect de reducere a simptomelor și grăbire a vindecării. Această plantă conține minerale, betaină, substanțe flavonoide, asparagină, acid oleic, acid palmitic, pectine, proteine, taninuri, substanțe cumrine, flavone.
Ceaiul din nalba mare este eficient în tratamentul tusei iritative, astmului bronșic, laringitei, faringitei, bronșitei, traheitei, în general al afecțiunilor iritative inflamatorii de la nivelul tractului respirator. Nalba mare are proprietăți emoliente, antinflamatorii, balsamice, antiiritative.
Rădăcina de cerențel
Rădăcina de cerențel sau de Gerum urbanum este un bun remediu pentru suferințele faringo-amigdale. Cerențelul are proprietăți astringente, antiseptice, calmante, antiinfecțioase, antiinflamatorii, antihemoragice, dezinfectante, deoarece conține eugenol, tanin, acid galic, acid elagic, acid cafeic, mucilagi, rezine, ulei volatil, acid clorogenic și alte substanțe active.
Planta poate fi utilizată sub formă de preparate terapeutice (ceai, tinctură, infuzie) în cazuri de gingivită, amigdalită, stomatită, abces dentar, dispepsie gastrică, tulburări hepatice, biliare, afecțiuni genitale și hemoragice.
Gargara cu decoct din rădăcină de cerențel ajută la vindecarea amigdalitei. Se face gargară de mai multe ori pe zi. Pentru realizarea decoctului se adaugă 2 lingurițe de rădăcină de cerențel mărunțită la 200 ml apă, se pune la fiert, se dă un clocot, se filtrează, se lasă la răcit și apoi se utilizează pentru tratament.
Sulfina sau Melilotus officinalis
Sulfina sau Melilotus officinalis este o plantă recomandată în tratamentul amigdalitei, traheitei, laringitei, faringo-amigdalitei. Are proprietăți sedative, hepatoprotectoare, antiinflamatorii, cicatrizante, astringente, reepitelizante, regeneratoare ale mucoaselor, antiinfecțioase, antiseptice, diuretice, vasodilatatoare și antimicrobiene. Ceaiul de sulfină combate insomnia, stările de nervozitate, afecțiunile mucoasei bucale, ale căilor respiratorii, suferințele hepatice, venoase, enterocolita, ulcerul, varicele, etc.
Alte plante medicinale recomandate în tratamentul amigdalitei, faringo-amigdalitei sunt coada-șoricelului, florile de mușețel, frunzele de nuc, frunze de mure, petalele de trandafiri. Mușețelul este un excelent remediu pentru infecțiile căilor respiratorii.
Această plantă medicinală are proprietăți anestezice, antiinflamatorii, bactericide, antiseptice, de aceea trebuie folosită în tratamentul amigdalitei. Se face gargară cu infuzie din flori de mușețel de câteva ori pe zi. Efectul se vede imediat, apare o stare relaxantă în zona gâtului și treptat stările neplăcute se diminuează.
Pentru combaterea stărilor rele de tuse uscată se recomandă gargara cu infuzie din frunze de nuc, frunze de mure și petale de trandafir. Cei care suferă de gripă, răceală, simptome provocate de tensionarea nervilor la stomac, tulburări ale splinei, stomacului, ficatului și de metabolism pot încerca ceaiul din petale de trandafiri. Acesta are și efect detoxifiant și ajută în consolidarea sistemului imunitar al organismului.