Această plantă medicinală – numită vetrice – are un miros de camfor, care alungă insectele – muștele, moliile și țânțarii. Planta are florile mici și galbene, înflorește în iunie-septembrie. În scop medicinal se recoltează înflorescențele, fără tulpini, în perioada de înflorire. Acestea se pun la uscat și se păstrează în pungi de hârtie.
Navigare rapidă în articol:
1. Vetrice sau Tanacetum vulgare
Această plantă medicinală, aromatică face parte din familia Asteraceae, Compositae. Înflorește în perioada lunilor de vară și toamnă. Are denumirea științifică Tanacetum vulgare și este cunoscută în popor cu numele de vetrice.
Preparatele din această plantă (infuzie, tincturi, aerosoli, extracte) alungă muștele, moliile, țânțarii și alte insecte. În acest scop se recomandă chiar să fie ținut un buchet de flori de vetricele într-o vază pe masă. Vetriceaua este considerată o plantă frumoasă, folosită în scop ornamental, peisagistic, în grădina casei. Ea trebuie cultivată în sol potrivit, nu tolerează excesul de umiditate, rezistă în sol mai uscat, în verile caniculare.
Mugurii de vetrice și inflorescențele sunt colectate manual și uscate în mod natural. Aceste părți ale plantei sunt considerate un bun remediu vermifug, ele erau folosite în medicina populară, pentru calmarea durerilor de cap și stimularea digestiei.
Planta are gust amar, nu chiar plăcut; este considerată o plantă aromat-picantă și o plantă medicinală. Proprietățile sale terapeutice sunt date de uleiul esențial (format din cetone terpenice tuyone, camfor, borneol), dar și de alte elemente active – flavonoide, substanțe amare, taninuri, acizi organici. Aceste substanțe pot stimula digestia (cresc aciditatea și cantitatea de suc gastric), dar planta nu trebuie folosită în cantitate mare de oameni și animale, ea trebuie dozată strict înainte de utilizare.
Proprietăți
Infuzia de fori de vetrice crește secreția biliară, funcția secretorie a tractului gastrointestinal.
Despre ventricea se spune că este eficientă în tratamentul unor boli precum: colecistită, hepatită, boli inflamatorii hepatice. Pulberea din flori uscate de vetrice oferă o serie de beneficii:
- Are proprietăți antihelmitice, combate oxiurii și viermii rotunzi
- Este apreciată pentru acțiunea astringentă în combaterea diareei
- Îmbunătățește funcția secretorie a stomacului
- Mărește amplitudinea contracțiilor cardiace
- Crește tensiunea arterială
- Are efect colerectic, ajută în ameliorarea bolilor tractului biliar și a bolilor de ficat
- Este utilizată în cazuri de urolitiază, hepatită, procese inflamatorii ale vezicii biliare, reumatism, gută, poliartrită.
Vetriceaua este folosită în medicina veterinară pentru uz extern (în combaterea scabiei și vindecarea rănilor) și pentru uz intern (în tratamentul bolilor precum: anemie, febră, icter, reumatism, ulcer gastric).
În prezent, planta este folosită mai rar. Ea poate fi văzută în țara noastră în pajiști, pe câmpuri, pe malurile râurilor, în păduri și apropierea clădirilor părăsite.
2. Alte plante care alungă țânțarii
Rozmarin
Această plantă are ulei esențial care alungă țânțarii. Rozmarinul este destul de parfumat încât să acționeze împotriva insectelor. Poți ține rozmarin în ghiveci pe balcon sau în orice cameră din casă și astfel scapi de țânțari și alte insecte. Rozmarinul este bun și ca plantă aromatică în gastronomie, deci îl poți folosi pentru proprietățile sale deosebite în diferite preparate culinare.
Lemongrass
Planta lemongrass combate insectele, mai ales muștele și țânțarii. Ea poate fi cultivată și în ghiveci.
Fenicul
Cu aroma de fenicul poți câștiga lupta împotriva insectelor. Poți planta fenicul în grădină, sau în ghiveci și astfel scapi de țânțari, muște și alte insecte nedorite.
Lămâița
Această plantă Thymus vulgaris are timol, cimen, linalol și alte elemente active. Planta are proprietăți medicinale și în plus este eficientă în combaterea insectelor, dar și a păduchilor și a scabiei. Mirosul de lămâiță reduce oboseala cronică, combate anemia, revitalizează spiritul.
Roinița
Uleiul esențial de roiniță este un remediu bun pentru ameliorarea alergiilor, a herpesului, a înțepăturilor de albine și viespi. Acest ulei are efect antidepresiv, revigorant, sedativ și alungă țânțarii. Este tonic pentru inimă și pentru sistemul digestiv.
Menta
Frunzele aromate de mentă au uleiuri esențiale care îndepărtează țânțarii. Menta crește rapid și poate fi ținută și în ghiveci, pe pervazul ferestrei. Ea are nevoie de pământ puțin nisipos și de multă lumină pentru a se dezvolta mai bine. Trebuie udată zilnic, pentru că iubește apa.
Poți folosi și ulei esențial de mentă care oferă multe beneficii:
- Combate insectele și are un miros plăcut
- Calmează stările de nervi, alungă stresul, reduce oboseala psihică
- Crește puterea de concentrare și stimulează activitatea cerebrală
- Calmează durerea, constipația, indigestia
- Poate ameliora inflamațiie și mâncărimile pielii
- Ajută în tratamentul bolilor infecțioase cutanate, cum este scabia.
Lavanda
Despre mirosul de lavandă se știe că este intens și poate respinge insectele – țânțarii, muștele, moliile. Este recomandat uleiul esențial de lavandă care oferă și alte beneficii:
- Ameliorează durerile, vindecă înțepăturile de insecte
- Are proprietăți calmante, antifungice, antiseptice
- Revigorează imunitatea, echilibrează sistemul nervos
- Combate tusea, gripa, răceala, infecțiile gâtului
- Reduce depresia, anxietatea, durerile de cap și migrenele.
De asemenea, se pot folosi pliculețe cu flori de lavandă, care se țin în diferite locuri din casă.
Mirosul de lavandă are capacitatea de a atrage anumite insecte care polenizează florile, cum sunt: fluturi, albine, bondari și viespi.
Busuioc
Această plantă cu miros deosebit este o soluție contra insectelor. Frunzele proaspete de busuioc au un miros puternic, ce ține departe țânțarii și în plus pot ameliora simptomele înțepăturilor de insecte: edemul, durerea, mâncărimea.
Se recomandă în acest scop și uleiul esențial de busuioc care are multe beneficii:
- Este un bun tonic pentru nervi, fortifică, reduce oboseala
- Ameliorează spasmele musculare, de gută și artrită
- Este revigorant și decongestiv
- Stimulează intuiția, calmează durerile de cap, ajută în probleme respiratorii
- Alungă insectele, mai ales țânțari și viespi.