Într-o perioadă în care ne străduim să ne ferim de stres, virusuri, bacterii, poluare, avem nevoie să ne fortificăm sistemul imunitar al organismului. Putem face asta adăugând în alimentație usturoiul, care este un remediu foarte eficient și în ziua de azi. Usturoiul este important pentru sănătatea noastră, de aceea nu rămâne decât să beneficiem de proprietățile sale antibacteriene, antiseptice și antimicrobiene.
Află în acest articol cum poți face un antibiotic natural din usturoi și alte ingrediente.
Navigare rapidă în articol:
- Beneficiile usturoiului pentru sănătate
- Usturoiul marinat crește imunitatea
- Usturoi cu miere
- Usturoi marinat picant, cu dafin, șofran și piper
- Antibiotic natural din usturoi
1. Beneficiile usturoiului pentru sănătate
Usturoiul conține un compus – numit alicină – care previne îmbolnăvirea organismului. Alicina previne coagularea sângelui și creșterea colesterolului, are efect antimicrobian și proprietăți anticancer.
Beneficii:
- Usturoiul ucide bacteriile neproductive din intestine, viermii intestinali, ciupercile, paraziții
- Stimulează imunitatea organismului
- Combate agenții patogeni
- Este un bun remediu în cazuri de infecții cu streptococi și bacterii care pot cauza cancer și pneumonie
- Elimină metalele grele din colon
- Este un bun aliment antiviral, antiparazitar, antimicotic
- Ajută în cazuri de infecții cu stafilococi, cu H. Pylori și cu Streptococcus A și B, infecții urinare, infecții micotice
- Combate infecțiile gingiilor, boala parodontală dacă se freacă gingiile cu usturoi, sau se consumă frecvent usturoi
- Este eficient în tratamentul unor probleme de sănătate – infecții ale sinusurilor, răceală, gripă, laringită, pneumonie bacteriană, bronșită cronică
- Se recomandă persoanelor care suferă de cancer intestinal, esofagian, de stomac, de prostată
- Ajută și în cazuri de herpes simplex 1 și 2, colită
- Combate migrenele, insomnia, eczemele, apneea, oboseala.
Usturoiul este considerat un aliment vindecător, menține sănătatea organismului. Este recomandat să fie consumat și de cei care suferă de boli ale glandei tiroide. Este un bun aliment antiviral și antibacterian, reduce infecțiile din organism, ajută la eliminarea deșeurilor virale și bacteriene din sistemul limfatic.
Cercetătorii au spus că usturoiul are vitamina B6, seleniu, mangan, care sunt nutrienți ce mențin sănătatea inimii. Usturoiul subțiază sângele, scade nivelul de colesterol din sânge și este un bun remediu împotriva hipertensiunii arteriale.
Usturoiul este eficient și în cazuri de acnee, care este cauzată de inflamația glandelor sebacee. Se freacă pielea cu un cățel de usturoi pe zona afectată de acnee (pe față, umeri, gât, piept, spate); acest tratament ajută în combaterea afecțiunii.
2. Usturoiul marinat crește imunitatea
Acest preparat are proprietăți mai eficiente decât un tratament medicamentos. Rețeta este veche, era folosită de bătrâni pentru a trata diferite afecțiuni, ca de exemplu:
- Tulburări digestive – arsuri la stomac, indigestie
- Răceală și gripă
- Tuse, infecții ale pielii
- Dureri de gât și dureri de cap.
Proprietățile antiseptice și antimicrobiene ale acestui preparat ajută în terapia unor infecții.
Usturoiul marinat are efect benefic asupra sistemului imunitar al organismului.
Mod de realizare:
- Se folosește usturoi, miere de albine, oțet natural de mere sau cidru de mere
- Într-un borcan de 800 g se pun cățeii de usturoi tăiați felii, până ce acesta se umple aproximativ până la jumătate, apoi se adaugă mierea de albine amestecată cu oțet de mere (în cantități egale); se amestecă și se lasă la macerat, într-un loc răcoros, timp de o lună
- După această perioadă, lichidul se poate strecura, iar usturoiul rămas se poate folosi la mâncare pentru că are un gust bun
- Lichidul are o aromă specială, se păstrează în borcan la frigider
- Preparatul se poate folosi pe tot parcursul anului
- Se ia câte o linguriță ori de câte ori este nevoie.
Acest preparat este și un excelent sirop de tuse, care se poate folosi pentru combaterea acestui simptom.
Pentru ameliorarea durerii de cap se recomandă un ceai din usturoi și ghimbir. Acesta se prepară astfel: se pun doi căței de usturoi și o felie de ghimbir la o cană de apă, se fierbe timp de 10 minute, se strecoară și se bea cu înghițituri mici. Aburul de la acest ceai dacă este inhalat pe nas poate avea efect bun asupra sinusurilor.
Oțetul de mere
Oțetul de mere elimină respirația urât mirositoare cauzată de fumat și bolile gingilor ce apar datorită germenilor și bacteriilor. Se recomandă în acest scop gargara cu apă și oțet, sau clătirea gurii timp de 10 minute cu acest amestec. Oțetul de mere subțiază sângele și poate scădea hipertensiunea arterială.
Oțetul în combinație cu apă, piper Cayenne și miere ajută la calmarea tusei, tratamentul răcelii și afecțiunilor respiratorii.
Mierea – un antibiotic natural
Mierea este foarte sănătoasă pentru organism. Recomandat este să se consume câte o linguriță de miere primăvara, pentru creșterea imunității. Mierea este folosită în medicina populară, combate tusea și răceala, este un antibiotic natural. Pentru combaterea infecțiilor este eficient și ceaiul din cimbru și miere de albine. Se bea o cană de ceai, seara, înainte de culcare.
Egiptenii folosească mierea pentru uz extern, pentru tratamentul rănilor și arsurilor pielii. Unii spun că mierea aplicată pe rană stimulează activarea unei enzime care produce un agent antibacterian, care neutralizează bacteriile dăunătoare. De asemenea, mierea reduce inflamațiile și calmează durerea arsurilor și rănilor.
Alte remedii:
- Pentru combaterea oboselii este recomandat ceaiul de urzică îndulcit cu o linguriță de miere.
- Cei care doresc să-și crească imunitatea organismului ar trebui să folosească polen de albine, care are vitamine A, B, C, D, E și minerale.
- Pentru stimularea memoriei se bea dimineața o cană cu apă caldă în care s-a adăugat zeama de la o lămâie și două lingurițe de miere de albine.
- Ceaiul din frunze de salvie și miere ajută la calmarea durerilor de gât și ajută în tratamentul răcelii.
3. Usturoi cu miere
Dacă îți place usturoiul, ar fi indicat să faci acest preparat cu miere de albine pentru că este foarte delicios. Aroma este deosebită, iar proprietățile sale pentru sănătate de asemenea.
Mod de realizare:
- Se folosesc 4 căței de usturoi și miere de albine
- Este necesar și un borcan de 400 g din sticlă
- Se curăță usturoiul, se taie, se umple borcanul și apoi se toarnă miere de albine
- Usturoiul trebuie să fie acoperit complet cu miere
- Apoi se pune capacul și se închide ermetic
- Se păstrează la temperatura camerei o săptămână sau se poate depozita direct la frigider
- După câteva zile se poate începe cura cu usturoi și miere – câte o linguriță dimineața pe stomacul gol, înainte de a lua micul dejun.
Usturoi cu miere – Beneficii pentru sănătate:
- Se recomandă în cazul în care apar simptome de dureri în gât, dureri de spate, tuse, dureri în zona pieptului, disconfort digestiv, amorțeală, spasme reumatice, dureri ale urechilor, scurgeri nazale, dureri de spate și altele
- Usturoiul conține vitamina B6, C, seleniu și alți nutrienți care stimulează imunitatea și ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și agenților patogeni
- Poate reduce cu 63% riscul de a suferi de răceală dacă se consumă zilnic
- Poate reduce cu 70% simptomele ce apar în cazuri de răceli
- Mierea are antioxidanți, enzime, minerale, vitamine și de aceea oferă numeroase beneficii nutriționale. Conține zinc, potasiu, fier, calciu, magneziu, seleniu, fosfor, vitamina B6, B2, tiamină, niacină.
- Acest preparat crește imunitatea, are proprietăți antibacterine și antioxidante, scade nivelul de colesterol din sânge, menține sănătatea organismului.
Ceaiul cu usturoi crește imunitatea și previne îmbolnăvirea organismului în sezonul rece.
Un alt preparat naturist este tinctura de usturoi cu alcool.
De asemenea și uleiul cu usturoi este un minunat aliment vindecător. Poți face de exemplu ulei de in cu usturoi.
4. Usturoi marinat picant, cu dafin, șofran și piper
Aceasta este o rețetă și mai eficientă pentru imunitate pentru că are și condimente. La realizarea ei se folosesc următoarele ingrediente:
- 500 g de usturoi
- Oțet natural de mere
- Câteva fire de șofran
- 6-20 boabe de piper
- 2-4 frunze de dafin
- 4 linguri zahăr
- 2 borcane de 800 g.
Mod de realizare:
- Se curăță usturoiul și se taie felii
- Se ia o tigaie, se pune zahărul, oțetul și firele de șofran și se fierbe la foc mic, până se topește zahărul
- Se adaugă cățeii de usturoi, boabele de piper și frunzele de dafin
- Se pune compoziția în borcanele din sticlă și se închide ermetic
- Se păstrează borcanele la frigider.
5. Antibiotic natural din usturoi
Aceasta este o rețetă pentru o tinctură din usturoi și alte ingrediente, care are proprietăți antibiotice foarte bune pentru combaterea infecțiilor.
Se folosesc următoarele ingrediente:
- Usturoi care este un bun antibiotic datorită conținutului său de alicină. Studiile cercetătorilor au arătat că alicina ajută în tratamentul durerilor de gât, durerilor de cap, gripei, răcelilor, tulburărilor digestive, infecțiilor.
- Oțet de mere care are acid malic și este foarte bun pentru organism datorită proprietăților antivirale, antibacteriene și antifungice. Consolidează imunitatea organismului, combate indigestia, reduce colesterolul, glicemia și menține echilibrul acid-alcalin.
- Ghimbir care are numeroase proprietăți terapeutice pentru organism. Are efect antioxidant și antiinflamator, calmează tulburările tractului intestinal, este eficient în caz de răceală și dureri de gât.
- Ceapa are quercitină care este un agent antiinflamator, cu efect bun în caz de răceală, simptome de astm. Are capacitatea de a stimula sistemul imunitar și de a proteja organismul împotriva atacului nociv al radicalilor liberi.
- Ardei iute care are un compus antibiotic numit capsaicină. Ardeiul iute conține vitamina C, B, stimulează imunitatea, scade nivelul de colesterol din sânge, menține sănătatea organismului.
- Suc de hrean cu proprietăți antibiotice, ajută în tratamentul infecțiilor tractului urinar și respirator, combate bacteriile, este eficient în cazuri de sinuzită.
- Un borcan de 800 g din sticlă.
Mod de realizare:
- Se curăță ceapa, usturoiul și se taie în bucăți mici
- Se curăță rădăcina de hrean și de ghimbir
- Se dau toate ingredientele prin mașina de tocat, sau se mărunțesc la blender și apoi se pun în borcanul din sticlă
- Se adaugă oțet de mere și apoi se închide borcanul cu un capac
- Se lasă să stea timp de 14 zile, apoi se strecoară prin tifon
Tinctura obținută se păstrează în borcan la frigider și se folosește pe tot parcursul anului.
Acest preparat este un bun antibiotic, antifungic, vermifug, antiviral și antimicrobian. Are foarte multe beneficii pentru sănătate datorită ingredientelor sale.
S-ar putea să te intereseze și articolul – Ardeiul iute, alimentele picante au fost asociate cu longevitate și menținerea sănătății.
În concluzie, este bine ca usturoiul să fie introdus în alimentația zilnică. Acesta poate fi combinat cu diferite legume, adăugat în sosuri, salate, diferite preparate culinare.