Acestea sunt principalele plante și ceaiuri naturale care pot trata mușcăturile de șarpe

0
756
Acestea sunt principalele plante și ceaiuri naturale care pot trata mușcăturile de șarpe

Având în vedere că speciile de șerpi sunt diferite și toxicitatea veninului acestora variază. La unii șerpi veninul este atât de toxic încât poate provoca rapid moartea victimei. În general veninul distruge țesuturile în zona mușcăturii iar toxinele din compoziția lui pătrund în corp și produc dureri, tulburări de ritm cardiac, de tensiune arterială.

La noi în țară apare vipera – mușcătura acesteia este foarte dureroasă. Victima simte acut mușcătura, iar în numai 15 minute zona unde a fost mușcată se umflă și pe suprafața ei se pot vedea cele două înțepături produse de colții viperei.

Dacă nu se aplică rapid un tratament de eliminare a veninului simptomele se agravează. La aproximativ 5-6 ore se umflă tot membrul mușcat și apar zone cianotice. După încă o perioadă de timp de 6 ore apar escare, iar peste o zi lezinile se pot suprainfecta. Victima mușcată de viperă are stări foarte rele, are dureri musculare, în zona toracică, suferă de anxietate, de greață și diaree, poate intra în coma și stop respirator dacă nu primește ajutor medical.

Acest ajutor constă în eliminarea veninului și acest lucru se face destul de simplu însă presupune o incizie între cele două înțepături create de viperă. După realizarea tăieturii se suge zona respectivă, se absoarbe veninul și se scuipă. Mare atenție, persoana care oferă un astfel de ajutor trebuie să nu prezinte leziuni ale mucoasei bucale. Ideal este să se aplice un ajutor medical, prin tehnica seroterapiei – un ser antiveninos care ajută în restabilirea stării de sănătate.

Victima trebuie oricum spitalizată pentru anumite analize, prin care se va verifica dacă nu a suferit anumite complicații din cauza pătrunderii veninului în corp. Unii șerpi nu sunt veninoși dar acest lucru nu înseamnă că în urma mușcăturii provocate de aceștia nu trebuie să ne facem griji. Din contra victima trebuie dusă de asemenea la cel mai apropiat spital, deoarece mușcătura poate fi destul de profundă și doar un medic poate stabili gravitatea ei.

Citește și:  Infuzia de sunătoare, un leac excelent pentru tulburările nervoase

echinacee

Pentru tratamentul mușcăturii de șarpe se recomandă anumite plante, ceaiuri naturale și nutrienți ce ajută în calmarea simptomelor și grăbirea vindecării leziunii. Desigur ne referim la mușcăturile provocate de șerpi neveninoși. În cazuri grave este necesară îngrijire specială oferită de cadrele medicale. Pentru vindecarea rănii este bun argintul coloidal care este un bun entiseptic și antiinflamator.

Tabletele de cărbune au efect detoxifiant excelent. Un foarte bun detoxifiant este și vitamina C de aceea se administrează și astfel de suplimente în ameliorarea disconfortului creat de mușcătura de șarpe. Vitamina C ajută și în diminuarea infecției și calmarea durerii. Suplimentele de multivitamine și minerale sunt importante pentru menținerea stării de sănătate. Calciul și magneziul se iau împreună deoarece sunt mai bine absorbite de organism.

Calciul acționează ca un bun calmant, sedativ și astfel poate reduce durerea mușcăturii de șarpe. Vitamina E reduce tensiunea arterială și grăbește vindecarea rănii. Ceaiul de tătaneasă este foarte benefic pentru astfel de cazuri, activează sistemul imunitar. Alifia de tătăneasă vindecă rana provocată de mușcătura de șarpe și este recomandată în medicina tradițională. Pentru cicatrizarea leziunii se pot aplica cataplasme cu frunze de pătlagină.

Un alt ceai ideal pentru consolidarea sistemului imunitar este cel din planta echinaceea. Această plantă poate fi combinată și cu medicamente decongestionante, antiinflamatorii și antiseptice și astfel ajută în tratamentul unor afecțiuni cutanate, în răni, ulcere, eczeme, mușcături, dermatite. Ceaiul de ștevie este de asemenea indicat în astfel de cazuri, deoarece ajută în ameliorarea stărilor rele create. Alte cataplasme din plante sunt cele din frunze de stejar alb, din frunze de ulm și pot fi folosite pentru tratarea leziunii.

Extractul din frunze de mălin este recomandat pentru mușcăturile de șarpe, ajută în dezinfectarea lor deoarece are proprietăți antibacteriene. Mălinul ajută și în scăderea febrei, are efect antibiotic și antifungic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.