Pilocarpina, un compus activ al plantei pilocarpus jaborandi ce combate tensiunea intraoculară în glaucom

0
1351
Pilocarpina, un compus activ al plantei pilocarpus jaborandi ce combate tensiunea intraoculară în glaucom

Pilocarp jaborandi este un arbust de origine din America de Sud (Brazilia și Argentina), care face parte din familia Rutaceae. Crește înalt de până la 3 m și poate fi cultivat în grădină pe tot parcursul anului. Are scoarța netedă, de culoare gri, iar frunzele sunt mari în nuanțe de culori verzi-maronii. Nu rămân verzi pe tot parcursul anului, toamna se îngălbenesc. Florile sunt grupate în inflorescențe mari și au un colorit violet-purpuriu.

De la plantă se folosesc în scop terapeutic frunzele care au substanțe chimice active ca de exemplu: limonină, mircenă, alfa-pinen și pilocarpină. Acest compus activ numit pilocarpină este utilizat de 120 de ani pentru combaterea tensiunii intraoculare de glaucon. Are acțiune diaforetică, antiseptică, de stimulare a glandelor endocrine, de normalizare a ciclului menstrual, de stimulare a sistemului nervos și altele.

Planta are efect bun în combaterea inflamațiilor, are proprietăți diuretice și de stimulare a lactației. Este un bun remediu pentru tratamentul gripei, răcelii, febrei, edemelor, bronșitelor, problemelor de colon. Acționează benefic asupra glandei tiroide în scopul calmării stărilor de nervozitate.

De asemenea, poate fi utilizată pentru tratamentul hipersalivației și hiperhidrozei, rinitei cronice, amigdalitelor, hidropiziei, psoriazisului, diareei, icterului, febrei, cheliei, glaucomului. Poate reduce oboseala ochilor, tensiunea intraoculară în cazuri de glaucom, durerile de cap, simptomele de vedere încețoșată, spasmele mușchiului ciliar, strabismul convergent.

Citește și:  Cismirul (Buxus sempervirens) este o planta ce vindeca febra

Planta se recoltează din sălbăticie pentru obținerea unui ulei (din frunze prin distilare cu vapori) și a altor medicamente flosite de medicina convențională. Pilocarpina din acest ulei este foarte eficientă în tratarea glaucomului care poate duce la orbire, deci este o boală foarte gravă.

Uleiul ce are pilocarpină se folosește și împotriva chelirii, are efect bun în activarea circulației capilare. De asemenea, uleiul este bun împotriva mătreții și a mâncărimii de la nivelul scalpului, ajută în prevenirea albirii premature a părului și scăderii rezistenței acestuia. Uleiul hrănește rădăcina firului de păr, accelerează creșterea părului și astfel podoaba capilară devine mai rezistentă, părul nu se mai rupe ușor și nu mai cade.

Cereți sfatul unui medic înainte de a folosi un astfel de produs. Nu depășiți doza recomandată deoarece pot să apară efecte secundare de greață și vărsături sau chiar arsuri stomacale. Planta este contraindicată femeilor însărcinate sau care alăptează, dar și pacienților care suferă de pleurezie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.