Terapii contra fumatului: 7 plante ce reduc efectele nicotinei

0
203

Renunțarea la fumat nu este simplă, se produce individual, în funcție de gradul de dependență de nicotină și de starea de sănătate. Când pofta de tutun este acerbă și prea persistentă, se recomandă anumite terapii contra fumatului și utilizarea unor plante ce reduc efectele nicotinei.

Navigare rapidă în articol:

  1. Terapii contra fumatului
  2. Plante ce reduc efectele nicotinei

1. Terapii contra fumatului

Cu siguranță oamenii au auzit de pericolele fumatului și de aceea ei sunt sfătuiți de medici să renunțe la acest viciu. Desigur, decizia le aparține, însă înainte de asta, ei ar trebui să cunoască toate riscurile asociate cu utilizarea produselor din tutun.

Stresul, fumatul și obezitatea sunt factori de agresiune asupra organismului uman.

Consilierea psihologică

Există numeroase motive pentru a renunța la fumat, ce includ:

  • Poți trăi o viață mai lungă, mai sănătoasă și mai fericită
  • Ai un sentiment de libertate, pentru că nu te mai confrunți cu pauze și simptome legate de dependență
  • Îți îmbunătățești aspectul pielii și sănătatea
  • Ai beneficii financiare pentru că pe produsele din tutun se cheltuie mulți bani.

Prin consiliere psihologică poți renunța mai ușor la fumat. Sfaturile unor specialiști te vor ajuta în acest sens. Vei urma un plan de renunțare la tutun, vei stabili o dată pentru a începe terapia, vei nota motivele pentru care renunți la țigări.

Dacă vrei să te lași de fumat definitiv ai putea solicita ajutor profesional de la un medic de familie, un psihoterapeut sau un medic specialist în narcologie, ce a studiat bolile asociate dependențelor de diferite substanțe. În acest fel vei primi un tratament adecvat, care te va ajuta să scapi de dependența de nicotină.

Acupunctura

Renunțarea la fumat poate fi destul de dificilă, însă prin acupunctură se pot crește șansele de succes.

Acupunctura este o terapie de a influența corpul uman, în scopul de a-l scăpa de dependența de nicotină. Acupunctura afectează aspectele mentale și reflexele fizice ale fumatului, reduce pofta de nicotină și chiar severitatea simptomelor produse de sevraj. Prin terapie se echilibrează fluxurile incorecte de energie, se elimină pofta de nicotină, se îmbunătățesc procesele metabolice.

2. Plante ce reduc efectele nicotinei

Nicotina este principalul alcaloid al produselor din tutun, care atunci când este consumată în exces poate da dependență. Cei care încetează să o mai utilizeze, se vor confrunta cu simptome de sevraj. Aceste simptome includ: nevoia de a fuma, iritabilitate, nervozitate, furie, stări depresive, crize de anxietate, neliniște, creștere în greutate, dificultăți de concentrare.

Anumite plante medicinale reduc efectele nicotinei și simptomele de sevraj.

Leurda

Leurda este o plantă care apare primăvara și care are numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi:

Frunzele de leurdă conțin substanțe asemănătoare cu acelea care apar și în usturoi și care au efecte antitoxice, ajută la eliminarea efectelor nocive ale nicotinei și fumatului. Prin consumul de leurdă se contracarează efectele nocive ale nicotinei și gudronului din țigări.

În concluzie, fumătorii activi sau pasivi ar trebui să consume leurdă, pentru a se bucura de avantajele oferite de această plantă.

Citește și:  Medicina traditionala - beneficii si principii de actiune

Plămânărica

Aceasta este o altă plantă de primăvară cu proprietăți medicinale. Plămânărica are denumirea științifică Pulmonaria officinalis și poate ajuta în reducerea efectelor nicotinei.

Infuzia din plămânărică are o serie de beneficii pentru sănătate și anume:

  • Ajută în cazuri de astm, bronșită, boli respiratorii
  • Luptă împotriva bacteriilor din organism
  • Scade pofta de a fuma
  • Crește imunitatea.

Menta

Frunzele de mentă calmează nervii, ameliorează durerea și ajută la depășirea sevrajului de nicotină în câteva zile. Oamenii care se confruntă cu obstacole în încercarea de a renunța la fumat, pot folosi această plantă medicinală, care are numeroase beneficii pentru sănătate și anume:

  • Reduce dependența de nicotină
  • Scade pofta de a fuma
  • Reduce simptomele neplăcute de sevraj
  • Calmează durerile de stomac, combate germenii
  • Ameliorează stările de greață și vărsături
  • Ajută la scăderea în greutate.

Păpădia

Frunzele de păpădie se culeg primăvara și se folosesc în salate. De asemenea, aceste frunze uscate sunt utilizate la ceai pentru că au multe avantaje pentru sănătate:

  • Ajută în tratamentul tusei, răcelii
  • Îi ajută pe fumători să renunțe la acest viciu
  • Reduce simptomele produse de bronșită
  • Contribuie la purificarea plămânilor și a ficatului.

Salvia

Această plantă medicinală calmează și oferă organismului elemente active valoroase, care promovează sănătatea. Efectele benefice ale acestei plante sunt cunoscute de mii de ani. Frunzele de salvie sunt folosite și în medicina populară și în lupta împotriva fumatului.

Compoziția salviei (în minerale, vitamine, uleiuri esențiale) explică beneficiile oferite, proprietățile sale antiseptice, expectorante, antiinflamatoare, antipiretice, de purificare a sângelui și de creștere a imunității.

Salvia ajută la curățarea căilor respiratorii de toxine, calmarea simptomelor de sevraj de nicotină. Cu ajutorul ceaiului de salvie se reduce durata sindromului de sevraj, plămânii sunt curățați mai repede de toxinele acumulate și de deșeurile de nicotină.

Tinctura de salvie este chiar mai eficientă în acest sens, decât ceaiul din frunzele plantei. Prin urmare, se poate face un tratament ce constă în folosirea de tinctură de salvie, dar și ceaiuri din salvie și mușețel. Se bea înainte de culcare. Ceaiul din plante medicinale are efect calmant, promovează un somn odihnitor noaptea.

Lumânărica

Un excelent tonic respirator este ceaiul din frunze și flori de lumânărică. Această plantă medicinală facilitează desprinderea secrețiilor din căile respiratorii și expectorarea lor, calmează iritațiile pulmonare. Ceaiul din lumânărică are și alte beneficii:

  • Are proprietăți expectorante, antiinflamatoare și antispasmodice
  • Reduce infecțiile, elimină mucusul
  • Ameliorează congestia căilor respiratorii
  • Are efect calmant, ameliorează stresul creat de sevraj, de renunțarea la fumat
  • Combate tusea și răgușeala.

Ceaiul de lumânărică se realizează astfel: se adaugă 1-2 lingurițe de frunze uscate și flori la o cană cu apă fierbinte, se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară și se bea. Se recomandă chiar și 2-3 căni de ceai pe zi.

Rădăcina de lemn dulce

Acestă rădăcină este un excelent remediu pentru gastrită, ulcer, iar în plus este eficientă și în renunțarea la tutun.

Ceaiul de lemn dulce oferă multe beneficii:

  • Are efect expectorant
  • Este un leac miraculos contra depresiei
  • Ajută la curățarea plămânilor și căilor respiratorii de secreții
  • Reduce anxietatea, tulburările de dispoziție
  • Previne blocajele emoționale
  • Promovează detoxifierea ficatului.

Prin mestecarea de rădăcină de lemn dulce se calmează nervii, se reduc simptomele de sevraj, se controlează dorința de a fuma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.