Oricine suferă la un moment dat de dureri de cap sau chiar de migrene, iar durerea poate fi uneori destul de chinuitoare. Durerea de cap poate fi persistentă și îți strică ziua, iar o migrena îți poate afecta puterea de concentrare.
Ai dureri de cap iarna? Acesta se poate întâmpla frecvent din cauza frigului. Iarna este anotimpul când frigul îți poate cauza diferite probleme de sănătate. Frigul îți poate produce acest disconfort, el are efect vasoconstrictor, face ca vasele de sânge să se strângă, iar asta reduce fluxul sanguin și provoacă senzația de durere.
Conform cercetătorilor, frigul are un efect negativ asupra durerii de cap și asupra migrenei. Cercetătorii consideră că adaptarea oamenilor la temperaturi scăzute poate provoca un risc crescut de migrene.
Iarna, durerile de cap sunt cauzate de stimuli reci, de aerul rece, sau chiar de băuturile reci. Este vorba despre diferența de temperatură ce apare între interior și exterior. Schimbările bruște de temperatură duc la stimularea vaselor de sânge, dar și a nervilor.
Durerea de cap apare brusc la frig
Durerile de cap se intensifică atunci când este frig și de asta trebuie luate măsuri de precauție în prealabil. Vasele capilare ale creierului se contractă sub influența frigului, iar asta are consecințe, poate duce în special la dureri de cap. Constricția vaselor de sânge irită nervii și afectează circulația sângelui.
Creierul reacționează la frig, nu-i place frigul. Durerea de cap ce apare la frig poate dura destul de mult, uneori ea devine chiar persistentă. Creierul sesizează schimbarea temperaturii din vasele de sânge și o exprimă într-o senzație dureroasă. De asemenea și extinderea vaselor de sânge (care s-au strâns din cauza frigului) poate stimula și irita nervii din jur, provocând astfel iar dureri de cap.
Durera de cap iarna se poate preveni!
Pentru asta cel mai important este de evitat schimbările de temperatură, sau stimularea la frig. Iarna, temperatura adecvată în casă trebuie să fie de 20 grade Celsius. Dacă totuși ți se pare că nu este suficient de cald în locuință, atunci este bine să te îmbraci puțin mai gros. Prin ajustarea îmbrăcămintei poți preveni senzația de frig și apariția durerii de cap.
Nu este bine să-ți încălzești prea mult dormitorul, pentru că apoi când ieși pe hol poți avea dureri de cap din cauza diferenței de temperatură ce apare între cele două încăperi.
Iarna, corpul trebuie încălzit și din interior
Asta se poate face prin ceaiuri calde din plante medicinale și mâncare caldă (ciorbe, supe, alte preparate culinare).
În sezonul rece se consumă:
- Ceai de ghimbir, ceai negru, ceai verde – toate calde
- Morcovi și alte legume rădăcinoase
- Ceaiul Pu-erh reduce obezitatea, revitalizează corpul, are efect diuretic, reduce inflamațiile și senzația de frig
- Fasolea neagră fiartă revitalizează energia în timpul iernii
- Fructele goji au efect bun asupra ficatului și a rinichilor, ajută la restabilirea energiei și a oboselii
- Scorțișoara calmează durerile musculare și articulare ce sunt provocate de frig
- Alte băuturi calde.
Majoritatea ceaiurilor se beau calde și induc o senzație de bine și de relaxare.
Ceaiul de ghimbir se bea cu miere și lămâie și ajută în prevenirea răcelilor, durerilor de cap și la ameliorarea senzației de frig.
Ceaiul negru are efect relaxant și ajută în combaterea oboselii și a frigului. Acesta este indicat în caz de stres și epuizare. De asemenea, ceaiul negru are efect excelent asupra stării de spirit, se poate combina cu miere și ghimbir.
Există și alte ceaiuri cu efect revigorant asupra organismului, cum ar fi ceaiul de iasomie, ceaiul Oolong, ceaiul verde, ceaiul de mentă, etc.
Ceaiuri care calmează durerile de cap
Principalele remedii naturale pentru durerile de cap sunt:
- Ceaiul de ghimbir care reduce inflamațiile și relaxează vasele de sânge
- Ceaiul de mentă reduce stresul, relaxează mușchii, elimină stresul și ameliorează durerile
- Ceaiul de busuioc are efect sedativ și astfel reduce durerile, este eficient în caz de greață, constipație, balonare și pierderea poftei de mâncare
- Ceaiul de crizantemă calmează durerea și se folosește pentru uz intern, cât și pentru uz extern (sub formă de comprese care se aplică pe umeri, frunte și gât).
Alte ceaiuri eficiente în ameliorarea durerilor de cap:
- Amestecul din ceai verde, ceai de mentă și scorțișoară
- Ceaiul de mentă cu mușețel are efect relaxant și calmant
- Ceaiul de lavandă este un adevărat medicament calmant, o modalitate bună de a relaxa corpul, de a ameliora durerile
- Ceaiul de turmeric are proprietăți bune în reducerea durerilor de cap și a migrenelor, are efect antiinflamatoriu și antiioxidant.
De asemenea, în caz de dureri de cap se pot folosi și alte remedii: magneziu, vitaminele B și C, băile relaxante, uleiurile esențiale din lavandă și mentă, smoothie-uri de legume proaspete, sucul de portocale, sucul de struguri, sucul de lămâie și portocale. O bună hidratare a organismului menține un echilibru al fluidelor în corp, previne deshidratarea și apariția durerilor de cap.