Detoxifierea organismului pe cale naturală, acasă: Când, cum și cât mâncăm?

0
5060
Detoxifierea Organismului Natural Acasa

Detoxifierea organismului se recomandă pentru regenerarea celulară completă, care duce la restabilirea energiei și la vindecarea corpului. La începutul primăverii se recomandă un program de detoxifierea organismului pe cale naturală, acasă.

Pentru începerea unei cure de detoxifiere se poate cere ajutorul unui medic nutriționist; Acesta va recomanda un set de analize și va stabili o dietă în funcție de nevoile organismului. În acest articol poți afla aproape tot ce trebuie să știi despre detoxifierea organismului. Poți citi despre beneficii, diete, remedii naturiste cu plante și alimente crude ce au acțiune detoxifiantă și vindecătoare pentru organism și pentru diferitele afecțiuni ale acestuia.

Navigare rapidă în articol:

  1. Beneficiile detoxifierii organismului
  2. Cum știi dacă ai nevoie să faci o cură de detoxifiere?
  3. Detoxifierea colonului, natural
  4. Detoxifierea ficatului
  5. Detoxifierea limfei
  6. Rețete și metode naturiste pentru detoxifierea organismului acasă
  7. Detoxifierea organismului cu fructe și legume
  8. Detoxifierea organismului cu ceaiuri
  9. Cele mai simple metode de detoxifiere
  10. Detoxifierea organismului prin post.

Beneficiile detoxifierii organismului

2-beneficiile-detoxifierii-organismului

La fel ca un aparat care are nevoie de întreținere pentru a funcționa optim, și organismul nostru are nevoie de o curățare generală de două ori pe an: toamna și primăvara. În aceste anotimpuri suntem mai sensibili și expuși la tot felul de boli pe fondul scăderii imunității.

În mod normal, organismul are capacitatea de a se curăța singur, de a elimina toxinele.

Detoxifierea organismului se recomandă tuturor persoanelor indiferent de vârstă și de stilul de viață. Oamenii trebuie să știe că pentru a-și menține organismul sănătos, acesta trebuie detoxifiat, curățat periodic de acumularea de toxine.

Organismul poate ajunge să nu mai fie capabil să se detoxifice suficient singur pentru că:

  • Alimentația are conservanți.
  • Legumele și fructele aspectoase sunt pline de chimicale, sunt lipsite de gust și substanțe nutritive.
  • Stresul este mare.
  • Aparatele electrocasnice emană substanțe nocive pentru organism.
  • Mediul înconjurător este poluat cu gazele de eșapament și emisiile industriale toxice.
  • Aerul este aproape imposibil de respirat în orașele cu trafic intens.

Primele semnale date de corp în cazul în care are nevoie de detoxifiere sunt:

  • Simptomele unui organism obosit: problemele digestive, balonarea, flatulența, un tranzit intestinal lent, creșterea în greutate, halena și un miros urât al corpului, stări de apatie, depresie, scăderea vitalității și a energiei.
  • Pielea devine obosită, palidă, afectată de erupții cutanate, de acnee, pete, suferă de anumite afecțiuni digestive sau ale tractului gastro-intestinal.

Mulți specialiști recomandă detoxifierea organismului, află de ce și cum se face

3-importanta-detoxifierii-organismului

Pentru a se restabili starea de sănătate, se recomandă un program de detoxifiere de 1-3 săptămâni. Toxinele acumulate în organism pot fi responsabile de migrene, de respirația urât mirositoare, de transpirația excesivă și de valori îngrijorătoare ale colesterolului.

Doctorii spun că detoxifierea organismului trebuie făcută de 2 ori pe an. Este important ca detoxifierea să fie facută sub îndrumarea și supravegherea unui medic, mai ales la persoanele cu probleme digestive existente, de genul ulcerelor, gastritelor sau altele mai grave cum sunt tumorile.

Importanța detoxifierii organismului

4-tulburări-digestive

Detoxifierea organismului este importantă pentru că:

  • Ajută corpul să funcționeze la capacitatea sa maximă, astfel apare o stare de bine și unele probleme de sănătate dispar definitiv.
  • Se pot elimina problemele digestive, balonarea, constipația, durerile de cap, durerile articulare, unele alergii, oboseala cronică și ficatul obosit.
  • Se poate slăbi 2-3 kg și cu ajutorul unui program de exerciții fizice (esențiale în curățarea organismului de toxine).
  • Garantează sănătatea pe termen lung, previne apariția unor boli, imunitatea scăzută, alergiile și stările de apatie.
  • Este o metodă preventivă și pentru persoanele sănătoase.
  • Ajută la întărirea imunității organismului, oferă mai multă energie și poftă de viață.
  • Oferă rezultate în tratarea diabetului zaharat, diferitelor forme de cancer, bolilor cardiovasculare și acneei. S-a observat că medicația administrată în cazul acestor afecțiuni a avut rezultate bune în condițiile în care pacienții au limitat expunerea organismului la toxine.
  • Ajută la creșterea rezistenței la infecții, eliminarea din organism a substanțelor toxice, stimularea creșterii celulelor sănătoase, purificarea sângelui, oxigenarea organismului, prevenirea și tratarea unor afecțiuni grave, redobândirea energiei și a poftei de viață.
  • Este stimulat metabolismul. Cei care înlocuiesc carbohidrații rafinați cu cerealele integrale în astfel de diete pentru curățarea organismului, vor crește aportul de fibre, vor normaliza nivelul de zahăr în sânge, vor accelera metabolismul și elimina toxinele din corp.
  • Reduce oboseala, migrenele, balonarea.
  • Îmbunătățește activitatea intestinelor, rinichilor, circulației sanguine și limfatice.
  • Pregătește organismul să poată absorbi mai eficient o cantitate mai mare de nutrienți.
  • Contribuie la refacerea aspectului pielii, la eliminarea toxinelor din organism și îmbunătățirea stării de sănătate. Pielea devine mai elastică, mai radiantă, mai frumoasă și sănătoasă.
  • Schimbă starea de spirit în bine. După câteva zile de detoxifiere, în organism se simte un plus de energie.

Detoxifierea organismului – Ce mâncăm?

5-detoxifiere

Pe perioada programului de detoxifiere este necesar un regim alimentar bazat pe:

  • Legume și fructe crude, fructe uscate, ceaiuri calde, sucuri de fructe proaspăt stoarse.
  • Creșterea aportului de fibre în alimentație prin consumul de cereale integrale.
  • Consumul a 1,5-2 litri de apă pe zi și a ceaiului verde în loc de cafea. Consumul mare de lichide este foarte important în timpul purificării organismului, pentru hidratarea corpului și eliminarea substanțelor nocive acumulate în timp.
  • Ca desert se recomandă un mix de fructe proaspete, stropit cu puțină zeamă de lămâie și miere.
  • Ceaiurile și suplimentele din plante, care aduc energie și nutrienții buni pentru corp.
  • Pentru curățarea vaselor de sânge și pentru un plus de energie, se poate consuma pe stomacul gol un pahar cu apă amestecat cu o linguriță de miere și cu zeama de la o lămâie.
  • Măcar o dată pe săptămână se consumă alimente crude, pentru că sunt pline de vitamine și minerale.
  • Postul religios reprezintă atât o curățare spirituală, cât și fizică a organismului. Prin înlocuirea produselor de origine animală cu legume și fructe, corpul elimină toxinele acumulate și își reface rezerva de vitamine și minerale atât de necesare în lupta împotriva bolilor.

Specialiștii nutriționiști recomandă curățarea organismului cu ajutorul unei diete echilibrate și a exercițiilor fizice, nu prin intermediul medicamentelor. Exercițiile fizice sunt mai mult decât recomandate, pot fi incluse pe lista lucrurilor permise, pentru că:

  • Prin sport ne oxigenăm creierul, vasele de sânge se curață de toxine și accelerează metabolismul.
  • În primele zile, trebuie avut grijă deoarece apar unele dureri de cap și oboseală fizică sau pot apărea neplăcutele coșuri. Toate acestea sunt lucruri normale și sunt semne că organismul se curăță de reziduri, ele dispar de regulă după câteva zile.

Detoxifierea organismului – Ce evităm?

6-program-de-detoxifierea-organismului

Așa cum unele alimente sunt permise în detoxifierea organismului, la fel o serie de alimente sunt complet interzise dacă se vrea obținerea de rezultate optime:

  • Alimentele prăjite, conservate și pline de E-uri, carnea și mezelurile sunt printre primele alimente pe care nu aveți voie să le consumați.
  • Podusele pe bază de făină albă, cum sunt pastele, pâinea, produsele de patiserie sunt total interzise, pentru că ingreunează digestia și nu au nutrienții necesari bunei funcționări a corpului.
  • Dulciurile, cafeaua și țigările se înscriu și ele tot pe această listă pentru că umplu organismul de toxine.
  • Produsele procesate care conțin grăsimi de tip trans cum sunt mezelurile, dulciurile, produsele de tip fast-food sunt foarte gustoase, dar nesănătoase.
  • Mai nou s-a dovedit că de multe ori legumele sau fructele proaspete cumpărate din supermarket-uri pot fi nesănătoase pentru că sunt tratate cu diverse substanțe chimice care le asigură o prospețime îndelungată. Prin urmare detoxifierea organismului este necesară chiar și în cazul unei diete de acest fel.

Detoxifierea organismului, deși impune restricții, merită tot efortul pentru efectele pe care le are pe termen lung.

Cum știi dacă ai nevoie să faci o cură de detoxifiere?

7-necesitatea-detoxifierii-organismului

Oamenii știu că detoxifierea este foarte importantă pentru menținerea sănătății însă este posibil să nu cunoască ce stări ale organismului trădează necesitatea realizării ei. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au știut că organismul are nevoie periodic de odihnă și în acest sens nu ne referim doar la somn ci mai ales la odihna sistemelor majore ale corpului și în principal la sistemul digestiv.

Află dacă ai nevoie de un tratament de detoxifiere

Sănătatea este cea mai importantă! Cum știi că ai nevoie de detoxifiere?

Cele mai importante simptome care te fac să înțelegi că ai nevoie de detoxifiere sunt:

  • Durerile de cap pot fi provocate de acumularea de toxine și substanțele nesănătoase în organism. Acestea pot fi: aditivii alimentari, medicamentele, resturile de pesticide de pe legume și fructe, excesul de sare, zahăr și grăsimi saturate, etc.
  • Insomnia – Somnul este necesar pentru menținerea sănătății. Din păcate acesta poate fi perturbat din cauza acumulării toxinelor în organism. Specialiștii spun că toxinele pot produce insomnie deoarece efectul otrăvirii acestora își pune amprenta asupra organismului. Toxinele din organism ajung în sânge și pot afecta toate celulele, chiar și celulele creierului. Dacă somnul devine neregulat este necesară detoxifierea organismului pentru a preveni alte complicații și stări proaste: de oboseală accentuată, deficit de atenție, scăderea memoriei, slăbiciune, stări de nervi, depresie, dezvoltarea unor probleme psihologice.
  • Balonare, indigestie, diaree, constipație – Toate aceste simptome apar din cauza acumulării excesive de toxine în organism. Pentru ca sistemul digestiv să funcționeze mai bine trebuie urmat un program de detoxifiere a organismului.
  • Respirația urât mirositoare – Halena are legătură cu acumularea toxinelor în organism. Dacă elimini din toxine poți scăpa și de mirosul urât al gurii pe care îl ai dimineața și de senzația de limbă încărcată.
  • Stările de somnolență și oboseală – Acumularea toxinelor în organism este o cauză a oboselii accentuate, a faptului că ai stări de somnolență în timpul zilei chiar dacă ai dormit toată noaptea.
  • Apariția cearcănelor, durerile de cap frecvente și intense, senzația de îngreunare după fiecare masă, prezența acneei, senzația de mâncărime la nivelul pielii, lipsa de concentrare, starea de rău sau proastă dispoziție, pierderea chefului de viață, transpirația urât mirositoare, tendința de a mânca multe dulciuri.

Alte simptome care indică acumularea de toxine în organism

8-simptome

Din cauza excesului de toxine în organism, pot să apară:

  • Stări de iritabilitate și nervozitate – Faptul că ai prea multe toxine în organism se vede și în starea de spirit, în faptul că ești mereu indispus, fără energie, ai crize de iritabilitate și nervozitate. Chiar și consumul de alcool și tutun reprezintă un stres pentru organism pentru că aceste substanțe pot afecta starea de sănătate fizică și psihică. Prin detoxifierea organismului și mai ales prin consumul suficient de apă, organele încep să funcționeze mai bine, te poți relaxa și poți scăpa de stările proaste.
  • Sensibilitate la infecții – Din cauza toxinelor poți avea o sensibilitate la infecții. Aspectul pielii trădează prezența unei afecțiuni și boli. Dacă suferi de acnee, alergii, eczeme sau alte erupții cutanate este clar că organismul este suprasolicitat. El luptă împotriva atacului nociv al radicalilor liberi și al excesului de toxine acumulate și ajunge chiar să nu mai facă față din cauza scăderii imunității.
  • Scăderea rezistenței organismului – Din cauza toxinelor acumulate slăbește sistemul imunitar al organismului. Acest lucru se vede imediat prin faptul că poți deveni sensibil la răceală, diabet și alte boli grave – cancer, hemoroizi, sindrom de colon iritabil. Pentru a preveni îmbolnăvirea trebuie realizată o curățare a intestinelor și o detoxifiere a organismului. Un prim pas pentru eliminarea riscului de a suferi de cancer de colon este eliminarea toxinelor de pe pereții colonului, din tractul digestiv.

Detoxifierea colonului, natural

9-detoxifierea-colonului

Colonul este format din 5 părți (cecum, porțiunea ascendentă, porțiunea transversală, sigmoidă și rectală). El reprezintă un sistem de drenaj al organismului pentru că:

  • În urma digestiei se acumulează reziduri care se elimină prin colon.
  • Prin colon sunt eliminate și o treime din rezidurile produse de sistemul limfatic.
  • Prin colon sunt evacuate rezidurile care provin din metabolism și care pătrund în sânge și limfă. O parte din ele se elimină și prin rinichi și piele.

Concluzia este: colonul trebuie să fie sănătos pentru ca întregul organism să fie sănătos. Pentru aceasta este importantă detoxifierea intestinului gros (a colonului). Citește mai multe despre acest subiect: Cea mai eficientă metodă de detoxifiere a organismului pentru o stare de sănătate mai bună.

O modalitate eficientă pentru curățarea colonului este clisma cu suc de lămâie. Clisma ajută în:

  • Prevenirea și tratamentul unor afecțiuni ale colonului.
  • La curățarea și îndepărtarea blocajelor tractului colon-rect.
  • Detoxifierea și fortificarea a trei regiuni ale intestinului gros: descendentă, sigmoidă și rectală.

Citește mai multe despre acest subiect: Clisma de curățare cu suc de lămâie, o metodă eficientă de curățare și detoxifiere a colonului.

Terapia cu acid ascorbic este utilizată pentru curățarea colonului. O astfel de formulă terapeutică ajută la stimularea intestinală și este la fel de eficientă ca și clisma de care spuneam mai sus. Terapeuții spun despre această băutură cu acid ascorbic și apă că are efect de:

  • Spălare a intestinelor.
  • Consolidare a imunității organismului.
  • Curățarea colonului.
  • Stimularea sistemului endocrin.

Citește mai multe despre acest subiect: Curățarea organismului cu acid ascorbic, o metodă simplă pentru detoxifierea colonului.

Detoxifierea ficatului

10-detoxifierea-ficatului

Ficatul este cel mai mare organ din corp și are foarte multe funcții. Cercetătorii consideră că încă nu au descoperit toate funcțiile acestuia și ne recomandă să menținem sănătatea acestui organ atât de prețios.

Ficatul are următoarele sarcini foarte importante:

  • Sinteza aminoacizilor esențiali și producerea proteinelor.
  • Transformarea glucozei în glicogen. Stocarea acestuia și apoi transformarea lui în glucoză.
  • Depozitarea vitaminelor A, D, E, K.
  • Metabolismul lipidelor.
  • Producerea bilei.
  • Detoxifierea organismului.

Având în vedere aceste funcții ale ficatului, se înțelege de ce este atât de important să-l menținem într-o stare bună de sănătate. Pentru eliminarea toxinelor din organism se recomandă în primul rând detoxifierea ficatului.

Principalele metode de detoxifiere a ficatului sunt:

  • Ceaiul și pulberea de armurariu
  • Ceaiul sau tinctura din păpădie
  • Ceaiul de anghinare
  • Ridichea neagră
  • Merele, strugurii, citricele
  • Varza, sfecla roșie
  • Uleiul de măsline, uleiul de porumb
  • Mierea de albine.

Citește mai multe despre acest subiect: Detoxifierea ficatului, un pas spre sănătate.

Medicina populară oferă preparate naturiste care îmbunătățesc funcționarea ficatului. Cicoarea este o plantă, din care se prepară o băutură care se aseamănă la gust cu cafeaua și care are beneficii pentru organism. Cicoarea ajută în tratamentul afecțiunilor ficatului, ajută la eliminarea microorganismelor patogene și a toxinelor din acest organ.

Citește mai multe despre acest subiect: Rădăcina de cicoare ajută în detoxifierea ficatului si reducerea colesterolului.

Când ficatul este inflamat, funcțiile sale sunt afectate și organismul are de suferit. Acumularea toxinelor în ficat produce inflamații în ficat. Pentru a restabili funcția hepatică este necesară eliminarea toxinelor acumulate în ficat. Pentru aceasta se recomandă o curățare a ficatului de două ori pe an cu sucuri naturale din:

  • Ananas, lămâie, morcovi
  • Tumeric și apă
  • Legume verzi
  • Sfeclă roșie
  • Ceai verde.

Citește mai multe despre acest subiect: Metodă eficientă pentru eliminarea toxinelor acumulate la ficat.

Detoxifierea limfei

Sistemul limfatic al organismului asigură protecția celulelor și ajută la eliminarea rezidurilor din organism. Sângele are rolul de a transporta nutrienții la celule. Sistemul limfatic elimină toxinele care rezultă în urma metabolizării nutrienților – reziduri și alți produși secundari. Astfel de substanțe sunt îndepărtate prin lichidul limfatic, scopul este protejarea celulelor.

Dintre acestea fac parte:

  • Ureea, săruri, ioni, gaze, proteine nefolosite, albumină, globulină, deșeuri toxice.
  • Glucoză, compuși antiinflamatori, enzime, steroizi, hormoni.
  • Vitamine artificiale, bacterii, paraziți, minerale neutilizate.
  • Celule macrofage, medicamente, grăsimi și altele.

Metode de detoxifierea sistemului limfatic: 

  • Detoxifierea limfei cu sare amară – Se bea o soluție realizată din: zeama de la 3 lămâi, 200 ml ulei de măsline, 750 ml apă, 60 g sare amară. Se bea la prânz, după-amiaza și seara.
  • Detoxifierea limfei cu citrice – Se bea 4 l de apă în amestec cu suc de grapefruit, lămâi și portocale, timp de 3 zile. La 1 l de suc grapefruit se folosește 750 ml suc portocale, 2 l apă și 250 ml zeamă de lămâie.
  • Cura cu ulei de măsline – Se ia o linguriță de ulei de măsline și se ține în gură 20 minute, în fiecare dimineață. Nu se înghite. Uleiul va elimina toxinele din gură. Tratamentul ajută și la albirea dinților.
  • Curățarea limfei – metode naturiste cu suc de afine sau cu ceai de drăgaică.
  • Detoxifierea limfei prin clismă cu 2 l de ceai de coada-calului.
  • Curățarea limfei cu infuzie din gălbenele, lumânărică și lipicioasă (plantă care stimulează sistemul limfatic).

Detoxifierea limfei – avantaje:

  • Îmbunătățește aspectul tenului.
  • Crește nivelul de energie în organism.
  • Reduce celulita și colăceii din zona abdominală.
  • Scăderea în greutate cu până la 5 kg în doar 3 zile.
  • Îmbunătățește calitatea somnului în timpul nopții.

Rețete și metode naturiste pentru detoxifierea organismului acasă

Prin detoxifiere, organismul își menține sănătatea și rezistența. Pentru aceasta el trebuie ajutat permanent să elimine toxinele și formațiunile congestive care apar din cauza alimentației. Dacă detoxifierea nu se realizează periodic, se ajunge la umflarea ganglionilor limfatici, sau chiar la formarea unor tumori din cauza acumulării de toxine și mucozități în organism o perioadă îndelungată de timp.


Detoxifierea organismului cu lămâie

Un tratament foarte bun pentru detoxifierea organismului este sucul de lămâie sau apă și zeamă de lămâie. Lămâia este bogată în vitamine, antioxidanți și enzime care:

  • Stimulează procesul de detoxifiere al organismului și crește capacitatea acestuia de auto-vindecare.
  • Încetinește procesul de îmbătrânire a organismului.
  • Scade nivelul de colesterol din sânge.
  • Blochează acțiunea elementelor care pot provoca apariția cancerului.
  • Protejează arterele împotriva bolilor.
Citește și:  Ce alimente cuprinde dieta pentru persoanele care sufera de gastrita?

Citește mai multe despre acest subiect: Sucul de lămâie natural ajută la detoxifierea organismului.

Detoxifierea organismului cu lămâie și usturoi

13-cura-cu-lamaie-si-usturoi

Cura cu lămâie și usturoi promovează detoxifierea ficatului și a organismului. Lămâia și usturoiul sunt cele mai bune produse pentru:

  • Curățarea vaselor de sânge, pentru reducerea colesterolul și detoxifierea organismului.
  • Lămâia are efect antiseptic, diuretic, ajută în tratamentul infecțiilor.
  • Usturoiul este un excelent remediu antibacterian, antiparazitar, antifungic, antiviral. Stimulează secreția de insulină, calmează durerile, vindecă infecțiile, reduce nivelul de colesterol din sânge.

Citește mai multe despre acest subiect: Cura cu lămâie și usturoi pentru detoxifierea organismului.

Detoxifierea organismului de metale grele

14-intoxicatie-cu-metale-grele

Acumularea de metale grele în corp (cadmiu, mercur, plumb, nichel și altele) afectează foarte mult sănătatea, poate cauza simptome grave și anume:

  • Mercurul provoacă tulburări neurologice, oboseală, dureri articulare, mâncărime pe piele, dureri de cap, nervozitate.
  • Cadmiul crește riscul de a dezvolta cancer pancreatic, cancer pulmonar și cancer de prostată.
  • Plumbul scade libidoul, provoacă constipație, slăbiciune musculară, depresie, confuzie, dureri de cap, greață, dureri abdominale, irascibilitate, etc.

Metalele grele ne intoxică organismul, ficatul, rinichii, intestinele. Eliminarea metalelor grele din organism este foarte importantă pentru restabilirea stării de sănătate. Există modalități simple de a ajuta organismul să elimine mai rapid toxinele și metalele grele acumulate prin procesul de detoxifiere.

Excesul de cupru în organism

Prea mult cupru în organism dăunează grav sănătății acestuia, produce:

  • Dureri de cap și de stomac, anemie, stări de greață și vărsături.
  • Oboseală, amețeală, colici abdominale, creșterea presiunii sângelui.
  • Depresie, anxietate, dereglări mentale, hiperactivitate, dificultăți de vorbire.

Având în vedere faptul că organismul se confruntă cu astfel de metale toxice și nu reușim să evităm complet contactul cu ele, nu ne mai rămâne decât să ajutăm organismul cu tratamente naturiste simple de detoxifiere.

Citește mai multe despre acest subiect: Cum se tratează naturist intoxicația cu cupru, află care este cel mai eficient mod de detoxifiere.

Detoxifierea organismului cu suplimente naturiste

15-suplimente-naturiste

Oamenii sunt preocupați tot mai mult de detoxifierea organismului și au ajuns la concluzia că menținerea sănătății nu mai este percepută de ei ca fiind o corvoadă. Ei țin să aibă o stare de sănătate bună și un organism înviorat și revitalizat. Pentru aceasta apelează la suplimentele naturiste pentru detoxifierea organismului deoarece cu ajutorul lor reușesc să elimine toxinele din organism și să se debaraseze de afecțiuni și boli.

Un supliment naturist recomandat pentru detoxifierea tractului digestiv și a întregului organism este oxidul de magneziu. Citește mai multe despre acest subiect: Suplimente de oxid de magneziu pentru detoxifierea organismului.

În medicina tradițională Ayurvedică se folosește mineralul zeolit pentru că are proprietăți bune de detoxifierea organismului, de prevenirea tumorilor și a altor boli grave.

Citește mai multe despre acest subiect: Detoxifierea si susținerea sănătății organismului cu mineralul zeolit.

Detoxifierea organismului cu muguri de plop

16-muguri-de-plop

Mugurii de plop au elemente active (vitamine, minerale, clorofilă, tanin, uleiuri esențiale, rășini, substanțe flavonice, rezine, lignani, acizi organici) cu efect detoxifiant, revigorant, antibacterian și vindecător pentru organism. Aceste proprietăți ale mugurilor de plop sunt apreciate în medicina populară.

Din muguri se prepară diferite remedii naturale (ceaiuri, infuzii, tincturi, uleiuri, unguente) care ajută în detoxifierea organismului și promovarea sănătății.

Citește mai multe despre acest subiect: Cura de detoxifiere cu muguri de plop.

Detoxifierea organismului cu orez

17-dieta-cu-orez-brun-orez-alb

Orezul este un aliment ușor de digerat, hrănitor, care ajută la detoxifierea organismului, la scăderea în greutate și la reducerea nivelului de colesterol din sânge. Pentru dietele cu orez se poate folosi orez brun sau orez alb (fiert sau nefiert), conținutul lor caloric variază:

  • O cantitate de 100 g orez brun are 112 Kcal.
  • O cantitate de 100 g orez alb are 93 Kcal.

În ceea ce privește nutrienții:

  • Orezul brun are mai multe vitamine din complexul B (B1, B3, B5, B6) decât orezul alb.
  • Orezul brun are mai multe minerale comparativ cu orezul alb.
  • Procentul de potasiu este de 5% la orezul brun, iar la orezul alb este de 2,5%.
  • Procentul de magneziu este de 23% la orezul brun, comparativ cu 4% la orezul alb.
  • De asemenea, orezul brun are mai multă vitamină E, fier, cupru și fosfor decât orezul alb.

Citește mai multe despre acest subiect: Dieta cu orez brun ajută la detoxifierea și vindecarea organismului.

Orezul alb ajută la scăderea în greutate și la vindecarea afecțiunilor digestive.

Citește mai multe despre acest subiect: Orezul ajută la detoxifierea organismului.

Detoxifierea organismului cu mei (fără gluten)

18-dieta-cu-mei

Meiul nu conține gluten și ajută la detoxifierea organismului. Are proteine, minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier, siliciu) și alte elemente active care mențin sănătatea organismului. Meiul previne multe boli grave și este un aliment foarte bun pentru persoanele care au intoleranță la gluten.

Citește mai multe despre acest subiect: Alege meiul dacă vrei să faci o cură de detoxifiere și ești alergic la gluten.

Detoxifierea organismului cu suc de iarbă de grâu

19-suc-de-iarba-de-grau

Sucul de iarbă de grâu poate fi folosit pentru detoxifierea organismului pentru că ajută în prevenirea bolilor și menținerea sănătății.

Acest suc ajută la reîntinerirea celulelor, oferă corpului numeroase elemente active care lipsesc acestuia: minerale, enzime, vitamine, hormoni, clorofilă, etc.

Citește mai multe despre acest subiect: Suc de iarbă de grâu, cel mai bun detoxifiant pentru organism.

Detoxifierea organismului cu urzici

20-ceai-de-urzica

Urzica este o plantă foarte bună pentru detoxifierea și revitalizarea organismului. Conține magneziu, potasiu, fier, proteine vegetale, substanțe flavonoide, vitamina A, C și E, acid linoleic, carotenoide, hormoni de plante. Efectele sale vindecătoare și de eliminare a toxinelor din organism sunt foarte bune de aceea ea trebuie folosită pentru uz intern și pentru uz extern.

Prin tratamentul cu urzică, corpul se simte revigorat și mai sănătos. Urzica combate oboseala și astenia de primăvară.

Citește mai multe despre acest subiect: Urzica, beneficii întrebuințări.

Detoxifierea organismului cu fructe și legume

21-fructe-legume

În lunile de vară, vă puteți schimba obiceiurile alimentare care erau un cumul de grăsimi care provocau creșterea în greutate a corpului și a nivelului de colesterol din sânge. Puteți alege fructe și legume de sezon, bogate în oligoelemente și vitamine, care au efect benefic asupra organismului.

Principalele fructe cu efect detoxifiant sunt:

  • Fructele de pădure ajută la detoxifierea pancreasului.
  • Afinele ajută la reglarea glicemiei, au vitamine care îmbunătățesc vederea, au efect antiinflamator, antioxidant și detoxifiant. Afinele au antaciani care protejează organismul împotriva cancerului.
  • Căpșunile au vitamina B, C, folat, acid elagic, antaciani, fibre. Datorită acidului elagic mențin sănătatea inimii și combat cancerul.
  • Murele sunt aromate, detoxifiante, ajută în cazuri de dureri de gât, infecții urinare, constipație. Conțin fibre cu efect bun asupra sistemului digestiv.
  • Zmeura are potasiu, magneziu, calciu, vitamina C, biotină, betacaroten. Ajută la detoxifierea organismului, regenerarea celulelor, menținerea sănătății ochilor, pielii, unghiilor și părului. Zmeura are acid elagic cu efect anticancer, reduce semnele îmbătrânirii organismului, protejează colonul, ficatul și inima, menține sănătatea organismului.
  • Ananasul este un fruct excelent pentru organism. Combate tulburările intestinale, reduce inflamațiile, îmbunătățește circulația sângelui, ajută la eliminarea kg în plus. Oferă vitamine, minerale, bromelină, oligoelemente necesare menținerii sănătății.
  • Merele reduc lipidele din sânge, scad tensiunea arterială, îmbunătățesc sănătatea gingiilor și curăță colonul. Elimină metalele grele din organism, stimulează metabolismul și consolidează sistemul imunitar.
  • Avocado are betacaroten, vitamine B6, C și E, zinc, lecitină, acizi grași esențiali, calciu, magneziu, acid folic, fier. Toți sunt nutrienți utili frumuseții și sănătății. Avocado scade nivelul de colesterol din sânge, ajută la producerea de globule roșii, reduce nivelul de zahăr din sânge, crește imunitatea și rezistența organismului.
  • Perele detoxifică organismul de metale grele, curăță intestinele, normalizează echilibrul de apă în corp. Sunt o sursă de vitamine, acid folic, potasiu, calciu și magneziu, care mențin sănătatea.



Diete pentru detoxifiere și slăbire rapidă

22-dieta-pepene-galben

Nutriționiștii recomandă curele de detoxifiere deoarece unele toxine s-au acumulat de foarte mult timp în organism și este necesar de câteva zile pentru a le elimina, astfel persoana respectivă să reușească să se simtă mai bine. În general un organism care este încărcat cu prea multe toxine ajunge să sufere de anumite probleme de sănătate.

Dieta cu pepene galben

Pepenele galben are efect diuretic, laxativ, este bogat în nutrienți și ajută la detoxifierea organismului. Dieta cu pepene galben are numeroase beneficii pentru organism:

  • Ajută la curățarea intestinului, la scăderea în greutate și combaterea obezității.
  • Dacă se prepară suc natural din pulpă de pepene galben se poate combina cu suc de roșii sau de mere în proporții de 1:1:2, astfel gustul și efectul va fi și mai bun.
  • Pepenele galben îmbunătățește starea de spirit și elimină oboseala.
  • Este o sursă de vitamine (B1, B2, C, PP, acid folic, caroten), fosfor, magneziu, calciu, siliciu, fier, potasiu.

Dieta cu pepene verde

23-dieta-cu-pepene-verde

Pepenele verde are următoarele proprietăți pentru organism:

  • Este revigorant, detoxifiant și ușor de digerat.
  • Ameliorează oboseala, hidratează organismul pentru că are 90% apă.
  • Acoperă pierderea de minerale din corp prin procesul de transpirație care se intensifică din cauza căldurii din timpul verii.

Dieta cu iaurt

24-dieta-cu-iaurt

Iaurtul are efect antibacterian și de detoxifiere asupra organismului. Prin consumul de iaurt se reface flora intestinală benefică din tractul intestinal, se elimină toxinele, rezidurile, microorganismele care se acumulează în intestin.

Dieta cu iaurt – Beneficii:

  • Iaurtul este mai ușor digerabil decât laptele, nu provoacă tulburări intestinale. Are bacterii lactice care ajută la buna funcționare a intestinului și menținerea sănătății acestuia.
  • Are efect detoxifiant pentru organism. Ajută la eliminarea nitriților și nitraților (care pot afecta sănătatea). Nitrații pot provoca cancer la stomac, la vezica biliară și sistemul limfatic.
  • Crește imunitatea, ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. Stimulează activitatea globulelor albe în sânge care sunt responsabile de sistemul imunitar. Globulele albe au proprietăți fiziologice particulare foarte importante în apărarea organismului împotriva infecțiilor. Ele inglobează bacteriile, celulele moarte, lezate și le digeră intracelular. De asemenea, globulele albe opresc reacțiile inflamatorii prin detoxifiere (este vorba de acidofilele care sunt leucocite sau globule albe polinucleare). Au capacitatea de a sintetiza anticorpi, astfel asigură imunitatea, protejează organismul de agenții patogeni.
  • Iaurtul reduce infecțiile vaginale prin combaterea bacteriilor.
  • Este o sursă de calciu mai mare decât o reprezintă laptele. Are multe proteine și ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge.

Dieta cu iaurt și castravete pentru detoxifierea organismului

25-dieta-cu-iaurt-si-castravete

Castravetele în combinație cu iaurtul are un puternic efect de curățare a organismului. Se procedează astfel:

  • Se curăță un castravete și se taie în felii subțiri, apoi se spală cu apă o legătură mică de mărar și pătrunjel.
  • Se pun aceste ingrediente tăiate într-un blender și se mărunțesc.
  • Se adaugă 250 ml iaurt natural cu conținut redus de grăsimi. Astfel se obține o compoziție delicioasă, dietetică, care poate fi servită imediat.
  • Acest preparat natural are un efect puternic de detoxiere a organismului.
  • Se servește timp de 4-5 zile. Cei care nu reușesc să consume doar castravete și iaurt și au o senzație accentuată de foame, pot servi de asemenea carne fiartă de pește, brânză de vaci si 2-3 mere verzi pe zi.

Detoxifierea organismului cu ceaiuri

26-ceaiuri

Indiferent cum este ceaiul (din plante, chinezesc sau indian) el reprezintă o băutură naturală care nu are aditivi artificiali. Fiecare ceai de plante are un gust specific și proprietăți benefice pentru sănătate.

Principalele plante cu efect detoxifiant pentru organism sunt:

  • Lucerna are minerale, clorofilă și alte substanțe nutritive care fortifică organismul. Lucerna alcalinizează și detoxifică organismul, combate infecțiile și combate retenția de apă din corp.
  • Păpădia are acțiune hepatică, diuretică, depurativă, nutritivă, detoxifiantă, de intensificare și refacere a sistemului imunitar al organismului. Păpădia are efect tonic pentru ficat, colecist, conține fier, minerale și proteine.
  • Echinacea are proprietăți antibacteriene, depurative, antivirale, diaforetice, antiinflamatoare, detoxifiante. Această plantă purifică sângele, fortifică sistemul imunitar, combate infecțiile urinare, bolile de prostată și cancerul.
  • Schinduful are efect diuretic, detoxifiant, nutritiv, laxativ, astringent, antiparazitar, dezinfectant. Schinduful scade colesterolul, purifică sângele, combate paraziții intestinali, ajută la eliminarea mucozităților din sistemul respirator.
  • Gențiana tonifică splina, pancreasul, ficatul, rinichii și întregul organism. Are acțiune antiinflamatoare, antiseptică, detoxifiantă. Poate fi folosită în cazuri de intoxicații, amețeli, anemie, oboseală, balonare, dispepsie, indigestie.
  • Ghimbirul este analgezic, diuretic, dezinfectant, detoxifiant, antispastic, tonic, afrodisiac. Ghimbirul scade nivelul de colesterol din sânge, combate indigestia, hipertensiunea arterială, îmbunătățește circulația sângelui.

Ceaiuri pentru detoxifierea organismului

27-remedii-cu-ceaiuri-detoxifierea-organismului

Ceaiurile din plante conțin polifenoli, minerale, vitamine, care îmbunătățesc starea de sănătate a organismului. Astfel de preparate naturale sunt perfecte pentru eliminarea toxinelor și a impurităților din organism. Prin conținutul de antioxidanți, ceaiurile din plante reduc efectul nociv al radicalilor liberi și ajută la intensificarea procesului de detoxifiere în organism.



Remedii naturiste pentru detoxifierea organismului:

  • Ceai de gălbenele – Întărește sistemul imunitar, elimină toxinele din organism.
  • Ceai de mentă – Are proprietăți antifermentative, spasmolitice, detoxifiante.
  • Ceai de păducel – Stimulează sistemul imunitar, elimină excesul de apă din organism.
  • Ceai de scoarță de angelică americană are acțiune detoxifiantă pentru corp.
  • Ceai de soc – Are efect laxativ, analgezic, combate tumorile și cancerul, consolidează sistemul imunitar, elimină susbtanțele nocive din organism.
  • Ceai de ginseng siberian – Reduce stresul oxidativ, reglează glicemia, nivelul hormonal, crește imunitatea și rezistența organismului.
  • Ceai de rădăcină de obligeană – Ajută la buna funcționare a tractului digestiv.
  • Ceai verde – Poate fi folosit în curele de detoxifiere a organismului.

Cele mai simple metode de detoxifiere

28-respiratia-ajuta-la-detoxifiere

Detoxifierea organismului ajută la remedierea tuturor problemelor cauzate de consumul de alimente toxice care în timp destul de scurt ajung în stare de putrefacție, formează sedimente care se acumulează în organism, produc inflamații și obstrucții în interiorul acestuia. Prin detoxifiere se elimină substanțele toxice, care generează aciditate în organism și se restabilește vitalitatea și starea de sănătate.

Detoxifierea organismului prin respirație

Respirația ajută la detoxifierea organismului. Yoghinii în special țin cont de acest aspect și acordă o mare importanță respirației. Ei consideră că:

  • Sănătatea depinde de o respirație corectă și acest lucru chiar așa este.
  • Prin inspirație se aduce energie în organism, se crește nivelul de oxigen din sânge.
  • Prin expirație se detoxifică organismul.




Dacă îți dorești o detoxifiere a organismului prin respirație, trebuie să respiri adânc și lent, ținând spatele drept, faci o pauză de câteva secunde și reții aerul, apoi expiri puternic, eliminând aerul.

Tehnica de respirație corectă poate ajuta chiar la vindecarea organismului, poate ameliora problemele digestive, promovează circulația sangvină.

Detoxifierea organismului cu apă

29-detoxifierea-cu-apa

Consumul de apă poate îmbunătăți cu siguranță starea de sănătate și poate ajuta la detoxifierea organismului. Persoanele care aleg detoxifierea cu apă trebuie în primul rând să renunțe la consumul de cofeină, alcool și țigări. Se poate ține post cu apă dacă se dorește o detoxifiere mai accentuată, sau se poate face o detoxifiere cu apă, cu fructe și legume. Astfel de variante sunt:

  • Detoxifierea cu apă, mentă și lămâie
  • Detoxifierea cu apă, ghimbir și mango
  • Detoxifierea cu apă, castravete, lămâie și ghimbir
  • Detoxifierea cu lămâie și apă caldă
  • Detoxifierea cu apă sărată pentru curățarea colonului.

Detoxifierea organismului prin transpirație

30-sport-transpiratie

Transpirația este bună pentru corpul nostru, ajută la eliminarea toxinelor din organism. Prin transpirație se face:

  • Detoxifierea organismului.
  • Eliminarea unor secreții ale pielii.
  • Reducerea căldurii corpului.
  • Eliminarea excesului de apă și a sărurilor din organism (care ar putea forma pietre la rinichi).
  • Ameliorarea durerii.

Citește mai multe despre acest subiect: Cele mai simple metode de detoxifiere.

Detoxifierea organismului prin post

31-post-alimentar-detoxifierea-organismului

Postul reprezintă o formă de gestionare a energiei de către organism. Prin post ai următoarele beneficii:

  • Se face o de detoxifiere a organismului.
  • Se realizează o revitalizare a ficatului, pancreasului, stomacului, intestinelor și rinichilor.
  • Se oferă un plus de energie sistemului endocrin și limfatic.
  • Se îmbunătățește imunitatea organismului.

Există mai multe tipuri de post:

  • Post cu alimente crude – Se consumă doar produse naturale (fructe, legume) crude, proaspete. Nu se consumă nuci și nici semințe.
  • Post cu fructe – Se mănâncă îndeosebi struguri, mere, pepene verde și alte fructe bio.
  • Post cu sucuri din fructe sau legume – Acest regim este bun pentru sănătatea tractului gastro-intestinal.
  • Post cu apă – Se consumă doar apă. Ajută la purificarea organismului. Acest post nu este recomandat persoanelor epuizate sau care suferă de anumite boli.
  • Post negru – Se ține timp de 24 ore, ajută la purificarea și detoxifierea organismului.

Citește mai multe despre acest subiect: Vindecare prin post negru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.