Calendarul fructelor și legumelor – Ce găsim în piață în fiecare sezon?

0
2252

Mâncarea de sezon este disponibilă pe tot parcursul anului, în piețe, dacă dorim produse românești, deci nu rămâne decât să ne bucurăm de ea. Calendarul fructelor și legumelor ne ajută să știm când apar anumite produse de sezon, sănătoase pentru organism. Dacă vom consuma mâncare proaspătă pe tot parcursul anului, organismul nostru va deveni mai sănătos. Aceste fructe și legume care se găsesc în piețe, la localnici, sunt o adevărată binecuvântare pentru organism.

Iată cum arată calendarul nostru sezonier, în fiecare lună din an! Ce fructe și legume poți cumpăra din piață sau direct de la localnici?

Navigare rapidă în articol:

  1. Calendarul fructelor și legumelor în lunile Ianuarie-Februarie
  2. Fructele și legumele din luna Martie
  3. Ce găsim în piață în Aprilie
  4. Produse de sezon în luna Mai
  5. Calendarul fructelor și legumelor în perioada Mai-Iunie
  6. Ce produse naturale apar în Iunie
  7. Calendarul fructelor și legumelor în perioada Iunie-Iulie
  8. Produse de sezon în luna Iulie
  9. Fructele și legumele în perioada Iulie-August
  10. Calendarul fructelor și legumelor în perioada August–Septembrie
  11. Produse de sezon în luna Septembrie
  12. Calendarul fructelor și legumelor în perioada Septembrie -Octombrie
  13. Produse de sezon în luna Octombrie
  14. Ce cumpărăm din piață în luna Noiembrie

1. Calendarul fructelor și legumelor în lunile Ianuarie-Februarie

În această perioadă, poți mânca legume rădăcinoase (sfeclă, păstârnac, pătrunjel) dar îți amintim și de napi, care sunt niște tuberculi ce se aseamănă cu cartofii. Aceste legume erau consumate cu mulți ani în urmă de bunicii noștri. Comparativ cu alte legume, napii au valoare nutritivă mare. Dacă îți dorești o alimentație bio, napii pot face parte din dieta ta în perioada de iarnă.

În aceste luni găsești în piață mere, rădăcinoase, prune uscate, stafide sau boabe uscate de struguri. Desigur în supermarket se aduc și alte fructe, cum sunt citricele, dar acestea nu sunt din țara noastră.

2. Fructele și legumele din luna Martie

În luna Martie apare loboda, ștevia, pătrunjelul, leușteanul, leurda, salata verde, ceapa verde, usturoiul verde, urzicile, frunzele de păpădie, spanacul de primăvară, mărarul. Toate aceste verdețuri sunt foarte bune pentru sănătate, sunt o sursă de vindecare.

Urzica este o plantă medicinală și are numeroase întrebuințări.

Ștevia are proprietăți nutritive și terapeutice, este bogată în vitamine și minerale.

Frunzele de păpădie sunt foarte bune pentru sănătate, iar sucul de păpădie este numit elixirul vieții pentru compoziția sa bogată în minerale. Află despre efectele miraculoase ale salatei din frunze de păpădie, dar și despre cura din tije de păpădie.

3. Ce găsim în piață în Aprilie

În Aprilie oamenii vând în piață corcodușe verzi, ridichi, salată verde și sparanghel, pătrunjel, mărar, mentă, leuştean, ceapă verde, usturoi verde și altele.

Tu știi cât de benefic este mărarul pentru organism? Ar trebui să mâncăm mărar mai des, pentru că acest condiment are multe proprietăți și trebuie folosit frecvent la gătit.

Leușteanul este de asemenea foarte bun în gastronomie, la ciorbe. Din frunze de leuștean se face un ceai aromat, care are proprietăți terapeutice pentru organism.

Aici poți citi câteva aspecte deosebite despre ceapa verde și despre fiecare soi de ceapă în parte.

4. Produse de sezon în luna Mai

În luna Mai apar primele cireșe și primele căpșuni, rozmarinul, florile de soc, fasolea verde, anghinarea, sparanghelul, mazărea, broccoli, salata verde și alte verdețuri.

Citește despre terapia cu floare de soc, care se folosește în medicina populară.

Aici poți afla cum se realizează un sirop de rozmarin și lămâie care vindecă mahmureala.

5. Calendarul fructelor și legumelor în perioada Mai-Iunie

În lunile Mai-Iunie încep rădăcinoasele proaspete – morcov, pătrunjel, păstârnac, ridichi, busuioc, mentă.

Acum este perioada când se culeg mugurii de brad, din care se face un sirop foarte bun pentru sănătate – un adevărat medicament natural. Poți cumpăra muguri de brad din piață.

Sucul de păstârnac este bogat în potasiu, menține sănătatea organismului.

6. Ce produse naturale apar în Iunie

În Iunie apar primele căpșuni de grădină, dar și alte fructe delicioase – vișine și cireșe. Dacă vrei să ridici starea de spirit a celor din familie, du-le o pungă cu astfel de fructe bio și vei sesiza imediat schimbarea, zâmbetul de pe chipul lor.

În Iunie poți cumpăra dovlecei din piață, care au prețuri destul de mici. Află cât de bun este dovlecelul pentru sănătate.

7. Calendarul fructelor și legumelor în perioada Iunie-Iulie

În Iunie-Iulie poți cumpăra deja caise în piață. Aceste fructe sunt delicioase, au gustul dulce-suculent, iar sucul natural este considerat un adevărat nectar. Nutriționiștii recomandă consumul a 350 g de caise pe zi. Dacă vrei să afli totul despre aceste fructe, citește și articolul – Caise, beneficii pentru sănătate.

La începutul verii se consumă și mazărea în stare proaspătă, aceasta are de asemenea numeroase beneficii pentru sănătatea organismului.

8. Produse de sezon în luna Iulie

În iulie fructele și legumele de sezon, pe care le poți cumpăra din piață, sunt:

  • Mure, caise, cireșe, coacăze, căpșuni, prune, piersici, nectarine, fragi
  • Ardei capia, vinete la solar, ardei iute, ceapă verde, usturoi, fasole verde
  • Primii pepeni, castraveți și primele roșii de grădină.
Citește și:  Extract de boabe de cafea verde, un adevarat arzator de grasimi

Ardeiul iute face parte din cele 20 de alimente pentru slăbit de pe planetă, care te scapă de kg în plus, într-un mod sănătos pentru organism.

Vinetele sunt legume pentru longevitate, sănătoase și sărace în calorii. Ele sunt ideale pentru pierderea în greutate, deci sunt recomandate în dieta celor care suferă de obezitate.

Sucul de nectarine și piersici ajută la digestia alimentelor grase, are vitamine, minerale, proprietăți medicinale. Poate fi combinat cu suc de cireșe și mere, sau cu suc din alte fructe, cum sunt citricele.

Sucul de mure are proprietăți vindecătoare, poate ajuta în prevenirea unor forme de cancer. Acesta este considerat un medicament pentru sănătate, deci este bine să fie cosumat în perioada când se coc aceste fructe.

9. Fructele și legumele în perioada Iulie-August

Aceasta este perioada când în piață poți găsi foarte multe legume:

  • Vinete, ardei gras, gulie, sfeclă, ridiche neagră, hrean
  • Cartofi noi, fasole verde păstăi, porumb dulce
  • Dovlecei, ceapă verde, ceapă uscată, roșii, ciuperci, castraveți și altele.

În Iulie-August poți cumpăra din piață verdețuri fel de fel și fructe de sezon:

  • Merele de vară, pere, prune, piersici, afine, zmeură, mure
  • Pepene verde, pepene galben, corcodușe
  • Mentă, busuioc, tarhon, oregano.

10. Calendarul fructelor și legumelor în perioada August –Septembrie

În lunile August-Septembrie găsești în piață fasole boabe, ciuperci, castraveții de grădină, cartofi, conopidă, broccoli, ceapă uscată, roșii, sfeclă roșie, țelină, morcovi și altele.

Țelina este eficientă pentru cura de slăbire, are efect tonic și revigorant. Află proprietățile curative ale sucului de sfeclă roșie.

Fasolea verde este și ea pe lista de cumpărături. Anghinarea apare de asemenea în Septembrie.

Fructele de sezon sunt merele, perele, prunele, nucile.

11. Produse de sezon în luna Septembrie

În Septembrie putem spune cu adevărat că a venit toamna, deci să-i savurăm fructele! Strugurii nu trebuie să lipsească din dietă, aceștia previn riscul de boli cardiovasculare. Află cum se ține dieta cu struguri și ce beneficii are. Strugurii pot încetini îmbătrânirea pielii, pot reduce ridurile. Citește aici cum să-i folosești!

Alte fructe de sezon sunt: nucile, măceșele, perele, prunele. Sucul de prune este sănătos și benefic pentru organele vitale ale corpului, este un laxativ natural pentru organism.

Dintre legume amintim: gogoșarii, ardeii grași, vinetele, ardeii capia și multe altele. Toate aceste legume trebuie consumate în această perioadă, pentru că sunt bogate în elemente nutritive necesare pentru sănătate.

Află cum slăbim cu ardei capia. Ardeiul gras este bogat în substanțe nutritive și eficient pentru pierderea în greutate.

Prazul se găsește în piață în luna Septembrie și este destul de ieftin. Acum este momentul să faci gustoasa mâncărică din praz. Citește despre beneficiile prazului pentru sănătatea organismului.

12. Calendarul fructelor și legumelor în perioada Septembrie-Octombrie

Spre finalul lunii Septembrie poți mânca nuci verzi, care sunt atât de gustoase, dar din păcate și foarte scumpe. Află care sunt principalele motive pentru a mânca mai multe nuci.

Acum este perioada când găsești din belșug varză. Sucul de varză este un remediu pentru ulcerul duodenal. Poți pune varză la murat pe iarnă. Află ce proprietăți are varza murată și cum te ajută să-ți păstrezi sănătatea.

13. Produse de sezon în luna Octombrie

Legumele recomandate în luna Octombrie sunt: rădăcinoase, varza albă, varză roșie, broccoli, conopidă, castraveți, ciuperci și altele.

Fructele lunii Octombrie sunt gutuile, care ne feresc de răceli și viroze respiratorii. Gutuile sunt foarte bune pentru organism, te ajută să scapi de obezitate, să-ți tratezi ficatul și stomacul.

Fructele de soc se culeg în luna Octombrie. Despre tinctura din fructe de soc se spune că este un elixir pentru sănătate. Ea este recomandată în cazuri de obezitate, acnee, dermatoză alergică, tulburări hormonale, constipație cronică, reumatism, pentru detoxifierea organismului, pentru prevenirea gripei și a altor afecțiuni.

14. Ce cumpărăm din piață în luna Noiembrie

Cătina se găsește în luna Noiembrie, uneori și mai devreme, încă din Octombrie. Despre cătină se știe că este bogată în vitamina C. Are de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele, conține și vitamine din grupul B. Efectele vindecătoare ale cătinei sunt cunoscute încă din Antichitate. Află de ce este bine să bem zilnic un pahar de suc de cătină?

În Noiembrie trebuie să cumpărăm castane, dovleac, hrean, țelină, varză, gutui, mere, nuci și altele. Toate acestea au numeroase beneficii pentru sănătate.

Poți citi aici 10 motive pentru care ar trebui să mănânci dovleac. Masca cosmetică din pulpă de dovleac elimină oboseala tenului și afecțiunile pielii. Și semințele de dovleac au numeroase beneficii pentru sănătate, pentru că sunt bogate în vitamine și minerale.

Hreanul te ajută în lupta împotriva kg în plus, este un remediu excelent pentru tuse și un antibiotic natural pentru organism.

Toate aceste fructe și legume au beneficii pentru sănătate. Să nu uităm că în fiecare lună din an, diferite legume și fructe abundă pe piață. Specialiștii în nutriție ne recomandă să le introducem în dietă, să ducem un stil de viață cât mai sănătos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.